Lukijoilta: Vaasan demarit, hoi

Pohjalaisessa (19.4.2017) oli Vaasan sos.dem. valtuustoryhmän puheenjohtajan Erkki Tepon haastattelu koskien tulevan kaupunginhallituksen puheenjohtajan demarinimeä.

Demarit lähtevät liikkeelle julkisuudessa kahdella nimellä, mikä on hyvin outoa. Kaikki edellytykset olivat olemassa, että olisi tultu alusta pitäen esiin vain yhdellä nimellä.

Teppo on oikeassa siinä, ettei mihinkään ole kirjattu millä perustein ratkaisu tulisi hoitaa. Tärkeää on huomata, mitä Teppo ei kertonut.

Hän ei kertonut, että jo ainakin 24 vuoden ajan demarit ovat Vaasassakin noudattaneet periaatetta, että eniten kuntavaaleissa ääniä saanut valitsee ensin niistä luottamuspaikoista, jotka puolue saa.

Tämä periaate on selkeä ja kaikkien helposti hyväksyttävissä. Onhan nimittäin kysymys myös siitä, miten puolue suhtautuu kaikkiin niihin äänestäjiin, jotka ovat poikkeuksellisen suuren luottamuksen joillekin ehdokkaille vaaleissa osoittaneet.

Teppo viittasi joihinkin aikaisempiin muiden puolueiden ratkaisuihin Vaasassa. Kansanedustajat eivät tällä maantieteellisellä etäisyydellä Helsingistä voi hoitaa kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävää.

Sen vuoksi äänimagneetteina olleet kansanedustajat näyttävät niin Vaasassa kuin muuallakin valitsevan itselleen muita tehtäviä kuin kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden.

Näin toimii myös Strand. Voisiko joku tosissaan ajatella, että äänimagneetti Strand ei saisi sitä luottamustehtävää, jonka hän haluaa? Ei voisi.

Mutta demareissa vastaava osataan kyseenalaistaa Vaasassa, jos Tepon haastatteluun on uskominen.

Olen seurannut kiinnostuksella demareiden kuntavaalien jälkeisiä valintaprosesseja Helsingissä ja Tampereella. Myös niissä liikkeelle on lähdetty eniten ääniä saaneen toiveista.

Vain siinä tapauksessa, että asianomainen kieltäytyy, valintavuoro siirtyy seuraavaksi eniten ääniä saaneelle. Tämä on reilua jos mikä, niin äänestäjiä kuin vaaleissa menestyneitä ajatellen.

Vaasan demareiden itsensä kehittämää omalaatuista tilannetta ajatellen nyt ei voida vedota siihen, että äänikuninkaamme olisi kokematon.

Hän on noin 10 vuoden ajan tehnyt arkityönsä 1 200 henkilön pääluottamusmiehenä kunnallishallinnossa – sitähän myös VKS on – ja edustanut 2 500 työntekijää johtoryhmässä; neuvotellut, puheenjohtanut, sovitellut, sopinut. Hän on myös ollut merkittävissä valtakunnallisissa tehtävissä, mm. 160 000 jäsenen Tehyn hallituksessa jo kahdeksan vuoden ajan.

Demarit kärsivät siitä, ettei nuorempi ikäpolvi kiinnostu puolueesta. On käsittämätöntä, ettei Vaasassa tartuttaisi nuorennusleikkauksen mahdollisuuteen silloin, kun se on nenän edessä ja äänestäjien suurin numeroin tarjoama.

Millainen signaali täältä lähtisi? Siitä on kysymys.

Jos äänikuningas ja yhtä aikaa kokenut henkilö ei kelpaa demareiden ehdokkaaksi kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi, tämä lienee tulkittava niin, että järjestöväellä ei ole tarkoitus hyödyntää hänen nostettaan esimerkiksi seuraavissa eduskuntavaaleissa. Hyvin, hyvin mielenkiintoista.

Molemmat ehdokkaat, kuin myös Teppo, ovat saman Vaasan Työväenyhdistyksen (VTY) jäseniä.

Teppo sai vaaleissa 175 ääntä, hänen suosikkinsa kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi 207 ääntä ja äänikuningas 1 152 ääntä. Että näin.

MARJATTA VEHKAOJA

valtiot.maisteri, sd.

Vaasan Työväenyhdistyksen jäsen vuodesta 1975 ja edelleen

kansanedustaja Vaasasta 1991–2003

Vaasan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja 1993–1996

Kommentoi