Lukijoilta: Arkiset asiat ovat politiikkaa

Vuosi ilman tiukkaa aikataulua ja suorittamista, ilman kiirettä. Tämän mahdollisti vuorotteluvapaa, jonka pidin ajatuksella, että jaksan paremmin viimeiset työvuodet. Tekemisen puutetta ei silti ollut. Anoppi päätti laittaa keittiön remonttiin ja sain siinä olla asialla ja hoitaa tilaukset, sekä remonttijärjestelyt. Välillä kuskasin häntä sairaalaan tutkimuksiin ja oli aikaa istua ja odotella ihan rauhassa.

Nautin tästä kiireettömyydestä. Oli aikaa lapsenlapsille, sain välillä pitää mummapäiviä ja lapset vapaata päivähoidosta. Oli aikaa kävellä merenrannalla ja nauttia luonnosta. Sain lisää voimia niin paljon, että vuorotteluvapaan loppupuolella pyrin jatkokoulutukseen vanhoilla päivilläni.

Vapaan jälkeen oli mukava palata töihin uusin voimin. Lisäksi nuori, juuri valmistunut ammattilainen oli saanut vuoden työkokemusta paikallani.

Vapaa meni juuri nappiin, niin kuin tarkoitus on. Ja mitä tapahtui tämän jälkeen? Nykyinen hallitus supisti vuorotteluvapaan puoleen vuoteen ja tiukensi kriteerejä. Se siitä työssä jaksamisen tukemisesta.

Näin hallituksen tekemät päätökset vaikuttavat myös kuntatasolla kuntalaisten hyvinvointiin ja palveluihin ja työntekijöiden jaksamiseen.

Toinen merkittävä muutos oli se, että päätettiin antaa kunnille mahdollisuus subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamiseen ja ryhmäkokojen kasvattamiseen. Näin päätettiin myös Vaasan valtuustossa marraskuussa 2015, vihreiden, vasemmiston ja SDP:n vastakkaisesta esityksestä huolimatta.

Päiväkodin arjessa jo yhden lapsen poikkeava aikataulu hankaloittaa monen lapsiryhmän, sekä siivous- että ruokapalvelutyöntekijän työtä. Kaikilla ryhmillä on isossa talossa tiukka aikataulu, eikä sitä ole helppo muuttaa sotkematta lasten päivärytmiä.

Tämä on vain yksi esimerkki siitä, miten valtakunnalliset päätökset vaikuttavat pienten lasten perheiden ja työntekijöiden elämään. Siksi kunnallinen itsehallinto on puolustamisen arvoista ja lähellä olevien peruspalveluiden turvaaminen. Päätöksissä ihmisen pitää olla keskiössä.

PÄIVI MOISIO (vas.)

kuntavaaliehdokas

Vaasa

Kommentoi