Päivän kulma: Ohimarssi ja muita juhlallisuuksia

Vaasassa vietetään tänä viikonloppuna näyttävästi jääkärien Suomeen paluun 100-vuotisjuhlaa. On ohimarssia, kalustoesittelyjä, konsertti, jumalanpalvelus ja pääjuhla – ainakin. Sotilasvieraita tulee Saksasta saakka, mikä on aiheuttanut myös paheksuntaa.

Vähintään yhtä juhlavaa Vaasassa oli 50 vuotta sitten, kun jääkärien paluusta oli kulunut aikaa puolet vähemmän. Enemmän arvovaltaa puolivuosisataistapahtuman juhlahumuun toi kuitenkin se, että sunnuntaina 25.2.1968 itse tasavallan presidentti Urho Kekkonen "oli saapuvilla kasarmin torilla pidetyssä paraatissa ja kansalaisjuhlassa kaupungintalossa".

Päivän ohjelmassa oli edellä mainittujen lisäksi seppeltenlasku jääkäripatsaalle, lounas Vaasan Rannikkopatteriston ruokasalissa, Jääkäriliiton juhlavuosikokous kaupungintalossa ja juhlaillalliset.

Kotiinpaluun 50-vuotisjuhliin oli ilmoittautunut toista sataa jääkäriä. Elossa heitä oli vielä noin 390, edellisvuodesta 39 vähemmän. Kansalaisjuhlassa juhlapuheen pitänyt Lapuan hiippakunnan piispa Eero Lehtinen totesi, että jääkärien rivien harveneminen kiihtyy ja 27. Jääkäripataljoona siirtyy kaikkineen pian historiaan. "Tämän te, jääkärit, tiedätte ja tunnette paremmin kuin me. Te lähdette, mutta jääkärihenki ja jääkäriusko eivät saa vaipua unholaan." (Vaasa 26.2.1968).

Kadetti K. Lanamäki kirjoitti Vaasa-lehden viikkoliitteessä 50-vuotiaille jääkäreille 24.2.1968: "On ikävää, että olette jo nyt ehtineet havaita, kuinka osa Suomen asukkaista on 'unohtanut' itsenäisyyskäsitteen merkityksen. Saattaa olla, ettei osa kansasta ole koskaan oppinutkaan tällaisen 'selviön' olemassaoloa."

Miten on nyt, 50 vuotta myöhemmin?

Pohjanmaan museon Jääkärit-näyttelyssä on koettu kuulemani mukaan yllättäviä tunteenpurkauksia. Museossa on käyty maamme rajojen itäpuolelta ja närkästytty. Joku kotimainen näyttelyvieras lausui lähtiessään paheksuntansa: ”Aina teidän pitää tuota lahtarien asiaa levittää.”

Kommentoi
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat yleisolta
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi