Mikään nähtävyys ei kelvannut espoolaisille Vaasassa, kunnes he pääsivät matalaan sokkeloiseen punttisaliin

Itäsuomalainen äiti ja hänen aikuinen tyttärensä katsoivat toisiaan mietteliäästi.

– Onhan meilläkin Kuopiossa Kallavesi, mutta täällä vesi on jotenkin... erilaista, äiti aloitti.

– Se on merivettä, tytär jatkoi.

Itäsuomalaiselle porukalle Länsi-Suomi oli tuntematon, joten he tekivät kesälomareissun länteen ja Vaasaan. Monta kertaa päivässä uivat kuopiolaiset kokivat vaasalaisveden erilaisena, vaikka ulostekatastrofia ei ollut vielä tapahtunut.

Oli viihdyttävää seurata kesällä turistien tutustumista Vaasaan. Asunnossani oli pari kuukautta jatkuvasti vieraita, kun kaverit ja sukulaiset kyläilivät, ja EM-kisojen aikaan tarjosin majoituspalveluita.

Hyvin harva tiesi energiayrityksistä tai Merenkurkusta, sillä heitä kiinnostivat hyvin arkiset asiat. Matkojen syyt olivat myös kiinnostavia. Useat perheet Helsingistä Ouluun tulivat katsomaan lastensa kanssa jalkapallon nuorten EM-kisoja. Lauttakin oli käytössä. Eteläsuomalaiset isä ja poika kiertelivät Ruotsissa ja tulivat lautalla katsomaan finaalia. Toinen lauttaporukka koostui helsinkiläisistä nuorista, jotka menivät tanssimaan west coast swingiä Ruotsiin.

Vetonaulaksi nousivat Vaasan kirpparit. Tyytyväinen perheenisä kertoi, että kirpparilta voi ostaa lapsille melkein kaikki heidän haluamansa tavarat, kun kaupassa joutuu vain kieltämään. Kovia juttuja olivat myös Strömsö, uimarannat ja Nick Brandtin eläinkuvat.

Samalla ihmiset saattoivat tietää Vaasasta yllättäviä asioita: Mielenterveyshoitaja tunsi Vanhan Vaasan sairaalan ja suomenruotsalainen sairaanhoitajaopiskelija Pampas Nationaldag -juhlan juomingit.

Ja sitten Vaasa yllätti. Vedin rauhaa kaipaavan sukulaisperheen puoliväkisin nähtävyyskierrokselle. Strömsössä perässäni raahusti vastahakoinen joukko, joka halusi oikeastaan halvalle kuntosalille. Vein heidät uimahallin salille, matalaan labyrinttiin, jossa pumpataan rautaa collegehousuissa.

– Mahtava paikka! Täällä on kunnon painot! Olemme yrittäneet etsiä tällaista salia Espoosta, mutta siellä on vain fitness-saleja, espoolaiset innostuivat. Sitten he kysyivät toiveikkaina, olisiko mahdollista päästä vielä uimaankin.

Kommentoi

Luetuimmat yleisolta
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi