Yhdysvaltojen kohuvaalien lopputulos vaikuttaa myös Suomeen

Yhdysvalloissa eletään jännittäviä aikoja. Kuukausia kestänyt vaalijännitys purkautuu käytännössä tiistaina. Silloin ratkeaa, kumpi ehdokas saa taakseen enemmän valitsijamiehiä, ja on samalla vaalien voittaja.

Mielipidemittauksissa ja asiantuntija-arvioissa Hillary Clinton oli pitkään hienoisessa johdossa, mutta Donald Trumpin voittoa ei pidetä mitenkään mahdottomana.

Loppua kohden Trump on jopa kirinyt. Syynä voi olla FBI:n Clintonin sähköposteihin kohdistama tutkinta.

Tampereen yliopiston dosentti Markku Ruotsila muistutti Ylen A-studiossa (3.11.), että Yhdysvallat on pohjimmiltaan hyvin konservatiivinen valtio. Barack Obaman valinta presidentiksi sai monen amerikkalaisen haikailemaan nykyistä konservatiivisempaa Amerikkaa.

Äänestäjiä on rekisteröitynyt ennätysmäärä. Moni uusi äänestäjä kannattaa Trumpia, koska toivoo muutosta.

Yhdysvaltojen vaalijärjestelmässä merkitystä on sillä, mitkä osavaltiot ehdokas saa tuekseen.

Monen osavaltion suosikkiehdokas on vielä kysymysmerkki, ja vaaka saattaa kallistua kummalle puolelle tahansa.

Vaalitulosta saadaan siis jännittää loppuun asti.

Loka on lentänyt vaalien alla ennätystahtiin. Vaaleista on puhuttu historiallisen likaisina. Vaalikeskustelut henkilökohtaisuuksiin menemisineen eivät ole vastanneet tasoltaan sitä, mitä voisi odottaa suurvaltojen presidentinvaaleilta.

Suomessa on naureskeltu republikaanien ehdokas Trumpin ajattelemattomille lausunnoille. Kourintaskandaalin kaltainen kohu voisi vahingoittaa myös suomalaista poliitikkoa, mutta tuskin pysyvästi.

Vaikka möläytyksistä voi olla ehdokkaalle haittaa, se ei välttämättä käänny myöskään vastustajan eduksi. Eräskin televisiossa haastateltu, ikänsä republikaaneja äänestänyt mies sanoi, ettei kohun jälkeen todellakaan voi äänestää Trumpia. Mutta, hän lisäsi, ei missään nimessä aio äänestää myöskään vastaehdokas Clintonia.

Selkeä suosikki puuttuu, ja monien mielestä valinta tehdään lopulta kahden pahan väliltä.

Yhdysvaltain presidentinvaalien tuloksella voi olla merkitystä myös Suomelle. Ehdokkaat suhtautuvat ulkopolitiikkaan eri tavoin.

Paljon on spekuloitu sillä, mikä on Trumpin suhde Venäjään, ja onko Venäjän presidentti Vladimir Putin koettanut sekaantua vaaleihin. On arveltu, että Trumpin valinnasta voisi olla hyötyä Putinille, joka on tukenut populisteja Euroopassa.

Ruotsalainen Venäjä-asiantuntija Gudrun Persson on varoitellut Putinin jopa valmistelevan uutta suurvaltojen etupiirijakoa.

Trumpin ja Putinin erikoinen liitto voisi joidenkin arvelujen mukaan tehdä Suomesta yhden pelinappulan tässä suurvaltojen valtapelissä.

Kommentoi