Viron viinaralli voi muuttaa muotoaan

Suomessa viranomaiset ovat vuosia äimistelleet sitä, kuinka niin moni jaksaa hakea alkoholijuomansa esimerkiksi Virosta. Ilmiötä ei kuitenkaan kannata kovin paljon kummastella. Kokemus on osoittanut, että moni on valmis matkustamaan melko kauaskin vain voidakseen välttää alkoholiveroja, jotka on kotimaassa hinattu huippuunsa.

Muutokset alkoholin verotuksessa voivat nopeastikin muuttaa kansalaisten matkustustottumuksia.

Esimerkiksi Vaasanlaivojen loiston ajat loppuivat lyhyeen sen jälkeen, kun EU-jäsenyys vei mennessään alkoholien verottoman myynnin.

Nyt muutokset tekevät tuloaan tärkeälle viinarallin väylälle Helsingin ja Tallinnan välillä. Viro suunnittelee nostavansa viinaveroja tuntuvasti.

Vero on nousemassa tänä vuonna 15 prosenttia, ja nousulinjaa on tarkoitus jatkaa vielä sen jälkeen useampana vuonna.

Jos nostopainetta on verojen keruun ja alkoholin haittavaikutusten vuoksi, se on viisasta purkaa portaittain monen vuoden aikana. Silloin kaikille osapuolille jää aikaa sopeutua uuteen tilanteeseen.

Mielenkiintoista on nähdä, kuinka suomalaiset viinarallin harrastajat alkavat sopeutua Viron verotemppuun.

On varsin luultavaa, että heidän maailmansa ei lopu Viroon. Todennäköisesti he etsivät uudet kanavat eli jatkavat matkaa seuraavalle etapille, joka antaa mahdollisuuden hankkia verottomia alkoholijuomia.

Suomessa on paljon väkeä, joka ei puhtaasti periaatteen vuoksi halua ostaa kotimaasta esimerkiksi olutta. He pitävät suomalaista alkoholiverotusta yksinkertaisesti kohtuuttomana.

Hintaero Suomen ja Viron välillä on ollut pitkään hämmästyttävän suuri. Esimerkiksi olut maksaa kotimaassa suunnilleen tuplaten sen minkä Virossa tai laivalla.

Jos matkaa jatkaa vielä Virosta "veropakolaisena" Keski-Euroopaan käytettyjen autojen markkinoille, voi alhaisten hintojen viinat hankkia samalla matkalla.

Suomessa viranomaiset ovat nähneet jo pitkään toiveunia siitä, että Viro alkaisi nostaa alkoholiverojaan.

Mitä edullisempaa alkoholi on lahden takana, sitä vaikeampaa on nostaa alkoholiveroja kotimaassa.

Virolla puolestaan on se ongelma, että jos vero siellä nousee, osa markkinoista voi siirtyä rajan taakse Latviaan matalampien hintojen perässä.

Viinaveroja on Suomessa usein nostettu heikon valtiontalouden tilkkeeksi, mikä näkyy nytkin tilastoissa.

Esimerkiksi vuonna 2013 suomalaiset matkustajat toivat ulkomailta alkoholijuomia 15 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Kaikesta tuodusta viinasta kaksi kolmannesta tuli nimenomaan Virosta. Eniten suosiotaan nostivat siiderit ja long drink -juomat. Oluet ovat vanhastaan olleet keskeinen osa Viron viinarallia. Avoimessa maailmassa kilpajuoksu alkoholin kuluttajien ja verottajan välillä ei taida loppua koskaan. Viinarallihan ei suinkaan ole pelkästään suomalaisten harrastus.

Kommentoi