Viina on viisasten juoma

Helsinkiläinen opettaja ja 4-vuotiaan lapsen äiti kertoi Helsingin Sanomien mielipidepalstalla antaneensa lapsensa maistaa erilaisia alkoholijuomia. Ei ollut kovin suuri yllätys, että kirjoitus on käynnistänyt valtaisan keskustelun.

Alkoholi ja sää ovat tässä maassa varmoja aiheita, joista näkemyksiä riittää laidasta laitaan.

Suomalaisten lasten ja nuorten alkoholinkulutus on teema, josta pitää ehdottomasti keskustella ja huolta kantaa. Kärjekkäätkin puheenvuorot ovat tarpeellisia. Näin päästään eroon selkeän ongelman hyssyttelystä.

Äidin kirjoitus edustaa hyvin liberaalia laitaa. Asenteiden toisella rannalla on Vanhempain liitto.

Se ehdottaa kampanjassaan jopa alaikäisten ulkonaliikkumiskieltoa.

Vaikka helsinkiläinen äiti halusi epäilemättä räväyttää, niin viskin maistattaminen nelivuotiaalla vaikuttaa kummalliselta.

Kyseinen opettaja on varmasti menetelmineen pienessä vähemmistössä suomalaisten vanhempien joukossa.

Jotkut asiantuntijat pitävät kokeilua jopa vaarallisena, vaikka tässä tapauksessa on kysymys tietysti hyvin pienestä määrästä.

Ymmärrettävämpää on, jos teini-ikää lähestyvä voi kotona aterian yhteydessä päästä jo maistamaan viinejä. Sekään ei ole välttämätöntä.

Kirjoittaja on myöhemmin kertonut, ettei pienokainen maistamisen jälkeen ole enää ollut kiinnostunut alkoholista.

Pienen riskin tällaisessakin kokeilussa kuitenkin ottaa.

Vanhempain liiton linjaus, vaikka onkin raju, on perustellumpi. Sen tavoitteena on virittää keskustelua vanhempien vastuusta. Aihepiiristä, jonka merkitystä ei vieläkään tarpeeksi osata korostaa.

Tavoitteena on avata vanhempien silmät. Liian moni isä tai äiti haluaa syystä tai toisesta ummistaa silmänsä.

Kannattaisi lähteä liikenteeseen kesäisenä perjantai-iltana toreille ja rannoille katselemaan, mitä pikku-pekat ja paulat oikein puuhaavat. Alkoholi on usein oleellinen osa harrastustoimintaa.

On myös vanhempia, jotka hankkivat alaikäiselleen alkoholia ja kuvittelevat, että näin pysytään kohtuudessa. Ehkä jonkun osalta näin todella tapahtuu, mutta lisääkin on helppo kaveriporukassa saada. Isin ja äidin hankkima pullo antaa vain sopivan pohjan.

On siis hyvä että keskustellaan. Toisaalta on myös helppo yhtyä Mannerheimin lastensuojeluliiton pääsihteerin Mirjam Kallandin näkemyksiin. Hän sanoo Suomenmaan haastattelussa, ettei suosittele alkoholin maistattamista alaikäisillä edes pienissä määrin.

Hän pitää myös harhaluulona käsitystä, jonka mukaan nuoren juominen pysyy paremmin hallinnassa, jos alkoholi on omien vanhempien hankkimaa.

Näin nuorille annetaan merkki, että alkoholin käyttö on hyväksyttävää.

Samalla on helposti avattu portti lisääntyvälle alkoholin kulutukselle, jota toveripiiri saattaa vielä helposti kiihdyttää.

Kalland antaa selkeitä ohjeita, joita jokaisen lastaan rakastavan vanhemman kannattaa miettiä.