Vanhusten oloja syytä pitää esillä

Viiden lääninhallituksen eduskunnan oikeusasiamiehelle toimittamat selvitykset todistavat yhä edelleen sen, että vanhuksia hoidetaan huonommin kuin maatalouden eläimiä, joilla on tarkat ulkoiluttamissäännöt.


Selvityksessä olevat yksityiskohtaiset esimerkit eivät ole yllätyksiä, mutta silti ne kauhistavat. Ulkoiluttaminen on monesti hoidettu yksityisissä hoitokodeissa julkisia paremmin. Yksityisissä nähtiin myös liiallista kiinnipitämisen halua. Se on huono piirre, jos ei haluta luopua maksavasta asiakkaasta, vaikka tällä olisi ruhjeita tai jopa murtumia jaloissa.Lääninhallituksen selvityksessä todetaan, että vanhuksia hoidetaan monissa paikoissa ala-arvoisesti. Vanhukset lääkitään liian voimakkaasti ja heitä ei ehditä syöttää riittävän kauan, joten monet ovat sen takia aliravittuja. Jos henkilökuntaa ei ole tarpeeksi, vanhukset pannaan liian varhain nukkumaan ja iltapala jää liian pieneksi tai kokonaan pois. Monissa laitoksissa iltaruuan ja aamupalan välillä on lähes 16 tuntia.

Päiväkahvia ei ehditä aina jakaa, joten päiväkahvin saa, jos pystyy sen itse noutamaan ja kotihoidossa vaipatonta vanhusta käsketään laitoksessa laskemaan vaippoihin.

Vanhat vitsit vanhainkodin harjoittelijasta ovat muuttuneet todeksi, sillä jossakin laitoksessa vanhusten tekohampaat olivat menneet sekaisin.

Vanhusten liikkumista rajoitetaan lääkkeiden lisäksi valjailla ja lukitsemalla ovia. Hiljaista yötä tuetaan suurilla unilääkeannoksilla.

Liikkumisen rajoituksia tarvitaan, jotta vanhukset eivät vahingoita itseään, mutta rajoittamisessa on rajansa.Sosiaaliministeri Paula Risikko on luvannut edistää vanhusten olojen kohentamista vanhuslain avulla. Valvonnan lisääminen on tarpeen, mutta valvontauhkauksista huolimatta vanhusten tilanne näyttää aina vain pahemmalta, kun työntekijämäärät kuntien rahapulassa aina vain vähenevät.

Henkilökunnan minimimäärää pitää pystyä nykyistä paremmin tarkkailemaan. Monissa kunnissa henkilökunnan kuormitus vain lisääntyy, sillä monet kunnat säästävät yksinkertaisesti kieltämällä palkkaamasta sijaisia sairastuneiden hoitajien tilalle.Valvonta ei yksin riitä. Turhaa on myös syyttää voimiensa äärirajoilla työskenteleviä hoitajia. Resursseja on lisättävä.

Pitääkö hoitoalalle tuoda kuljetusalan työaikamääräykset. Kuorma-autoa ajava ei saa ajaa liian pitkiä aikoja ja hänen on levättävä 10 tuntia pitkän päivän jälkeen.

Hoitajien ylikuormituksesta pitäisi määrätä työnantajalle sakkoja.

Tampereella sijaitsevassa koko maan suurimpiin vanhuslaitoksiin kuuluvassa Koukkuniemen vanhainkodissa on muutamalla osastolla saatu työvoimaa lisää ihan sillä, että hoitajat ovat voineet esittää omia toivomuksia työajoistaan.Parin viikon päästä vanhuksista keskustellaan eduskunnassa, sillä lääninhallitusten selvityksen jälkeen koko oppositio päätti yhtyä sosialidemokraattien alullepanemaan välikysymykseen. Välikysymys annetaan ilmeisesti ensi viikon perjantaina ja hallituksen on vastattava siihen parin viikon sisällä. Tuskin se on viimeinen kerta, kun asiasta keskustellaan, mutta kuitenkin keskustelu on tuiki tarpeellinen.