Vaasassa rakennetaan nyt hurjaa tahtia

Vaasa ja sen lähialueet kuuluvat Suomen vahvimpien kasvuseutujen joukkoon. Seudun väkiluvun kasvu alkoi kiihtyä 2000-luvun alussa, ja käyrä on noussut tasaisesti vuosi vuodelta. Vaasan seudun asukasmäärän on arvioitu nousevan noin viidellä tuhannella vuoteen 2020 mennessä.

Rakennusliikkeet ovat reagoineet väkiluvun kasvuun nopeasti, ja Vaasan kaupunki on viime vuosina pystynyt tarjoamaan rakentajille useita tontteja keskustasta ja sen liepeiltä.

Uusia kerrostaloja on tulossa niin paljon, että voidaan ihmetellä, riittääkö niihin tarpeeksi asukkaita.

Erityisen kova tohina on noin kilometrin päässä Vaasan torilta. Sepänkyläntien pohjoispuolelle Klemettilään on moneen kortteliin noussut ja nousemassa isoja kerrostaloja.

Esimerkiksi yli kymmenen vuotta tyhjillään olleelle Pohjanmaan Lihan entiselle tontille tulee Lemminkäisen rakentama 9-kerroksinen talo, ja tarkoitus on rakentaa kortteliin yhteensä peräti kahdeksan erikokoista asuintaloa. Entiselle linja-autoasemalle Lemminkäinen suunnittelee valtavaa Wasa Stationia, jonne tulisi muun muassa hotelli, musiikkisali, asuntoja ja palloiluhalli.

YIT puolestaan purki Erikssonin leipomorakennuksen ja teki tilalle yli sadan asunnon kerrostalon. Peab on vallannut Milkan korttelin, jossa on peräti yhdeksän tonttia.

Kiirettä pitää myös muualla keskustassa. Teatterikorttelissa on Peabin suuri työmaa. Lakea rakentaa Poliisitaloa vastapäätä yli 140 asunnon kerrostaloa.

Ja lisää on tulossa. Uusimpia villityksiä ovat tornitalot, joita on suunnitteilla Vaskiluotoon Tropiclandian viereen sekä rautatieaseman taakse Saunatalon kortteliin. Vaskiluodon tontin asemakaava sallii jopa 21-kerroksisen rakennuksen.

Rakentamisen ja uusien suunnitelmien suuruus on ennennäkemätöntä Vaasassa. Kun vielä tiedetään, että kaupungin kaavoitus keskittyy lähivuosina raviradan muuttamiseeen 2 000–3 000 asukkaan asuinalueeksi, ei Vaasassa ainakaan asuntopulasta pitäisi lähivuosina kärsiä.

Kerrostalojen rakentaminen on kovaa bisnestä. Eivät Lemminkäinen, Peab, YIT, Lakea ja muut alan toimijat iske lapioita maahan ennen kuin niillä on vahva arvio siitä, että asunnoille löytyy ostajat.

Voidaankin olettaa, että kaikki nyt suunnitteilla olevat talot eivät toteudu vielä vähään aikaan. Mutta rakennusliikkeitä ja Vaasan kaupunkia voidaan kiitellä siitä, että ne ovat hyvin valmistautuneet asukasmäärän kasvuun.

Kaupungin keskustaan rakentaminen on lähtökohtaisesti kannattavaa, sillä kaikissa Suomen kaupungeissa keskusta pysyy aina haluttuna asuinalueena. On mielenkiintoista nähdä, miten uusien rakennusten valmistuminen vaikuttaa keskustan vanhojen kerrostaloasuntojen myyntihintoihin.

Osa ihmisistä haluaa asua aivan uudessa talossa, mutta monia viehättää vanhempi ja vaatimattomampikin koti, jos talon sijainti miellyttää enemmän kuin uuden rakennuksen ympäristö.

Kommentoi