Vaasan keskusta muuttuu väistämättä

Kolmisen viikkoa sitten Harry Schaumanin säätiö osti Vaasan Alatorin kaksi isoa kiinteistöä Halli Oy:n Hallinpojalta. Toinen on 1920-luvun perinteikäs Unitas-talo ja toinen 90-luvulla rakennettu katujen kulmatalo, jossa on vaateliikkeitä ja Vanha apteekki.

Schaumanin säätiöstä tuli Alatorin kauppakeskuksen eli HS Centerin ainoa kiinteistönomistaja. Siihen saakka säätiö oli omistanut kauppakeskuskiinteistön puoliksi Halli Oy:n kanssa.

Nyt on seurannut jatkoa.

Viikonvaihteen uutisen perusteella Halli Oy:llä on ollut yllättäen halua kiinteistöjensä kauppaan ainakin muutaman kuukauden ajan. Kiinteistökauppoja on hierottu hiljaisesti marraskuusta lähtien.

Schaumanin säätiö käytti tilaisuutta ensimmäisenä hyväkseen Alatorilla.

Viime perjantaina solmitulla kaupalla eläkerahojen sijoitusyhtiö VVT osti Halli Oy:ltä suuren ja hyvin keskeisen kiinteistökokonaisuuden.

Siihen kuuluvat Vaasan torin laidalla sijaitsevat Kauppahalli, Hallintalo ja Kauppapuistikko 15:n Hallitar, joka tunnetaan myös Fennia-talon nimellä.

Ostaja VVT Property Fund I Ky on kiinteistörahasto, jonka sijoittajina ovat Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Varma, Valtion Eläkerahasto ja Tradeka-sijoitus Oy.

Halli Oy on Rewellin suvun kiinteistö- ja isännöintiyhtiö, joka perustettiin vuonna 1900 samalla, kun Vaasan Kauppahallia alettiin rakentaa.

Täydellä syyllä voidaan sanoa, että osa perinteikästä Vaasan paikallishistoriaa ja montarakennuskulttuurin helmeä vaihtoi omistajaa kahdessa suuressa kiinteistökaupassa.

Harry Schaumanin säätiö on Vaasassa hyvin tuttu, mutta sijoitusyhtiö VVT on vieras.

Uusi omistaja on vaasalaisille toistaiseksi myös kasvoton. Voi olla, etteivät ainakaan perinteet enää vaikuta talojen sisällön kehittämiseen. Onneksi rakennussuojelu huolehtii taloista.

Omistuksen raju uusiutuminen saattaa olla heikko signaali siitä, että Vaasassa kaupan painopisteet muuttuvat ja siirtyvät pois keskustasta.

Kivihaka kasvaa, ja tuleva Wasa Station siirtää elinvoimaa vanhan linja-autoaseman paikalle. Kokkolantien varteen nousee suuria kerrostaloalueita.

VVT lupaa tässä vaiheessa säilyttää rakennusten käyttötarkoituksen ennallaan. Vanha halli pysyy kauppahallina ja Hallintalon liikkeet paikoillaan.

Entisen omistajayhtiön, Halli Oy:n hallituksen puheenjohtaja Oskar Rewell myöntää, että ostajan löytäminen suurelle kiinteistökaupalle oli vaikeaa. Harva pystyi sijoittamaan suurta summaa. Kauppaa ei tarvinnut kuitenkaan kiirehtiä (Pohjalainen 20.3.).

Myynnin taustalla on se, että 115 vuotta vanhan sukuyhtiön osakkaat ovat muuttaneet pois Vaasasta.

Kiinteistöbisneksen henki elää paikallisuudesta ja perinteestä. Sen todistaa Halli Oy:n maineikas historia.

Kun hovioikeudenneuvos Oskar Rewell, lääninarkkitehti AW Stenfors ja pankinjohtaja KH Majantie vuonna 1900 perustivat Halli Oy:n, uskon puute ei vaivannut. Nyt se saattoi vaivata.

Kommentoi