Työ on tekemistä vaille valmis

Alexander Stubbin kasvoilla hyvin viihtyvä hymy taatusti auttaa pääministerin työssä.

Kokoomuksen puheenjohtajaksi ja tulevaksi pääministeriksi selvin luvuin noussut Stubb ei saa Jyrki Kataiselta helppoa urakkaa hoitaakseen.

Suomi kerää yhä varusteitaan syksyn 2008 finanssikriisin laitataklauksen jäljiltä. Maa velkaantuu ja työttömyys uhkaa. Joitakin pilkahduksia paremmasta toki näkyy, mutta valtiontalouden yleiskuva on edelleen hatara.

Helpompaa Stubbilla on kokoomuksen puheenjohtajan hattu päässä. Valtionhoitajapuolueen pesä kukoistaa. Kataisen valtakausi päättyi eurovaalivoittoon ja kolmen näkyvän poliitikon puheenjohtajakisa nosti puolueen gallupykköseksi.

Jos esimerkiksi keskustassa ja SDP:ssä kannatus painottuu varttuneempiin kansalaisiin, kokoomuslaiset voivat olla tyytyväisiä nuoremman väen tuesta.

Stubb vahvistaa entisestään kannatusta nuorison keskuudessa. Suorasanainen Stubb lupasi viedä puolueensa voittoon 2015 eduskuntavaaleissa. Miehen kansansuosio ja yli 148 000 ääntä eurovaaleissa antavat myrskyvaroituksen kilpailijoille.

Optimisti voi katsoa hallituskautta tyytyväisenä. Maaliskuisessa kehysriihessä hallitus sopi 2,3 miljardin euron säästöistä seuraavan neljän vuoden aikana. Tämä tulee aiemmin päätetyn 5,5 miljardin sopeutuksen lisäksi. Ensi vuonna säästöt ovat 1,5 miljardia.

Tosiasiassa hallituksen työ on kuin savolainen urakka: se on aloittamista vaille valmis. Jyrähtelevä ex-valtiosihteeri Raimo Sailas muistutti Kanava-lehdessä kehyspäätösten jälkeen, että kaikki isot asiat ovat vielä tekemättä. Eläke- ja kuntauudistus sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenneuudistus ovat jähmettyneet paikoilleen.

Juhannuksen jälkeen käytävissä hallitusneuvotteluissa poliitikkojen veri punnitaan. Liikehdintä hallituksessa kertoo, että ratkaisut eivät ole selviä.

SDP:n kuohunta ja kannatuksen putoaminen horjuttavat hallitusta. Gallup-kannatuksen vajoaminen vajaaseen 15 prosenttiin luo SDP:n tuoreelle puheenjohtajalle, valtiovarainministeri Antti Rinteelle painetta irtiottoihin. Se on sääli, sillä Rinteen ja Stubbin harteilla lepää paljon.

Rinne ja Stubb näyttävät olevan kuin kahdelta eri planeetalta. Nopealiikkeinen Stubb sekoittaa yhä politiikan pakkaa, vaikka ei olekaan enää untuvikko. Ay-liikkeessä kannuksensa hankkinut Rinne edustaa perinteistä valtakeskittymää, vaikka onkin uusi kasvo ministerinä. Jännitettä saatiin jo, kun Stubb ehdotti ay-maksujen verovähennysoikeuden lopettamista. Rinne tyrmäsi tämän suorin sanoin.

Stubbia voi pitää Kataisen perinnön jatkajana. Tunnelman luojana molemmat ovat ainutlaatuisia poliitikkoja.

Optimismista tuli Kataisen hallituksen ongelma. Suomen talouden kasvupotentiaali arvioitiin yläkanttiin ja velkaantumisen merkitystä vähäteltiin.

Velkaantuva Suomi ei ole saanut hyvän sään aikana tehtyä tarvittavia rakenneuudistuksia, jotka helpottaisivat ikääntyvää maata.

Stubbilta odotetaan nyt rytminmuutosta. Kiekkofanina tunnettu uusi pääministeri joutuu luistelemaan mehevistä maalipaikoista yhä useammin myös puolustamaan, mustelmia kaihtamatta.