Tärkeä avaus Sipilältä

Voisi sanoa, että keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä yllättää. Hän linjasi Talouselämä-lehden haastattelussa, että keskusta ei lähde ensi kevään vaalien jälkeen sellaiseen hallitukseen, joka sulkee oven Natoon neljäksi vuodeksi. Sipilän avaus on monesta syystä erittäin merkittävä linjanveto.

Yllättävää Sipilän pohdinnoissa on ennen muuta se, että keskustan puheenjohtajien ja muidenkaan keskeisten vaikuttajien suusta tällaista ei ole aiemmin kuultu.

Keskustan linja on ollut perinteisesti nihkeä Naton suuntaan. Osalla puolueen johtohahmoista asenne on ollut aina jopa jyrkän torjuva.

Vastaavasti monille keskustalaisille Nato on varteenotettava vaihtoehto.

Puheenvuoro on erittäin tärkeä muun muassa siksi, että Sipilä on valmis tekemään asiasta jopa hallitusneuvottelujen kynnyskysymyksen.

Samalla toivottavasti estyy toistumasta onnettomuus, joka sattui eläkeasiassa ennen vuoden 2011 vaaleja.

Silloinen demarijohtaja Jutta Urpilainen ilmoitti, ettei puolue lähde hallitukseen, joka nostaa vanhuuseläkkeen alaikärajaa. Sen vaalilupauksen vankina on oltu koko tämä hallituskausi.

Suomi välttää myös kävelemästä samaan loukkuun kuin Ruotsi, jossa uusi demarijohtoinen hallitus sulki ovet Natoon oman kautensa ajaksi.

Suomessa kokoomus on jo valmiiksi Sipilän linjauksen takana, mutta nyt Sipilä pakottaa myös demarit ja perussuomalaiset ulos poteroistaan.

Puheenjohtajat Antti Rinne (sd.) ja Timo Soini (ps.) eivät voi tämän jälkeen lasketella vaaleihin pimennetyin Nato-lyhdyin.

Koko puheenjohtajanelikolta pitää nyt vaatia vaalikamppailuun selkeät ja kiertelemättömät Nato-linjat.

Näin voidaan samalla ottaa uusi askel takavuosien vaalipelottelusta asialliseen keskusteluun maan turvallisuuspolitiikasta.

Nelikon on syytä linjata Nato-asiaa jo siitäkin syystä, että kaikki sovittelevat itseään seuraavan hallituksen pääministeriksi.

Monissa mielipidemittauksissa on käynyt selväksi, että kansalaiset odottavat valtionjohdolta selviä nuotteja Nato-kysymyksessä.

Enemmistö on valmis harkitsemaan jäsenyyttä, jos valtionjohto eli presidentti, pääministeri ja keskeiset ministerit pitävät päätöstä perusteltuna.

Näin tärkeässä asiassa yksikään pääministeriehdokas ei voi piiloutua kenenkään selän taakse.

Mikä on saanut Sipilän tekemään rohkeat johtopäätöksensä?

Hän perustelee kantaansa aivan oikein sillä, että kansallinen liikkumavara täytyy säilyttää kaikissa oloissa. Silloin voidaan tehdä omia ratkaisuja heti, jos tilanne sellaista vaatii.

Toinenkin perustelu on hyvä. Nato on se taho, josta "raudan saanti" toimii tositilanteessa.

Paras perustelu Natolle on kuitenkin sen suuri pelotevoima. Se toimii.

Pelotteen vuoksi Suomikin pitää puolustusvoimia. Mahdollisen valloittajan mieleen ei tule, että Suomen yli on käveltävissä pelkällä riemumarssilla.

Kommentoi