Talvivaaran kaivoksen alasajosta on turha osoitella Vaasan hallinto-oikeutta

Vaasan hallinto-oikeuden huhtikuinen päätös Talvivaaran ympäristöluvan määräaikaisuudesta asettui lopulta yhdeksi sinetiksi kaivostoiminnan kohtalolle Sotkamon Talvivaarassa.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) sanoi torstaina, että Vaasan hallinto-oikeuden päätös tappoi edellytykset jatkolle. Pitkälle edenneet neuvottelut yksityisen rahoittajan kanssa kariutuivat oikeuden asetettua kaivoksen purkuputken sulfaattikiintiölle tiukemmat rajat kuin yhtiö odotti.

Samalla hallinto-oikeus muutti ympäristöluvan määräaikaiseksi. Tämän on katsottu karkottaneen lopullisesti kiinnostuneet rahoittajat.

Rehniltä kysyttiin, kuinka hän suhtautuu oikeuden päätökseen. Ministeri sanoi kunnioittavansa oikeusvaltiota ja arvostavansa oikeuden itsenäisyyttä. Silti hän lausui toistamiseen karusti hallinto-oikeuden päätöksen tappaneen edellytykset neuvotteluille. Sanojen takaa löytää pisteliästä ja kovasanaista ratkaisun arvostelua.

Hallinto-oikeuden yksimielisen päätöksen teki neljän tuomarin kokoonpano. Oikeuden laskeminen osasyylliseksi on huolestuttavaa ja uskaliasta. Päätöshän perustuu ympäristölainsäädäntöön. Oikeuden ei tarvitse huomioida yleistä mielipidettä.

Talvivaaran laskelmat ympäristöön ja varsinkin vesistöön kohdistuvista paineista olivat alimitoitetut. Sellainen johtaa päästöoikeuksien kierteeseen. Lähtökohtana pitäisi olla ympäristökysymysten vakaa pohja.

Tietysti Talvivaaran kohtalo masentaa. Kainuu olisi ansainnut kukoistavan kaivostoiminnan ja Suomi menestyvän sinkki- ja nikkeliviennin.

Suhdanteet eivät ole kaivoksen puolella. Nikkelin hinta pysyy alhaalla.

Rehn on oikeassa, kun sanoo, että kaivostoiminta on vedonlyöntiä nikkelin hinnalla ja veronmaksajien rahoilla. Näin ei voinut enää jatkua.

Kaivoksen pitäminen hengissä verovaroin on jo ollut arveluttavaa.

Nyt valtio ajaa tappiollista kaivosta hallittuun sulkemiseen. Talvivaaraa seuranneen Terrafamen toiminnan siirtymäaika kestää vuoden loppuun. Suunnitelma on viisas.

Valtio rahoittaa kaivosta siirtymäkaudella 144 miljoonalla eurolla. Toiminnan lyhyt jatkokausi takaa ympäristöturvallisuutta. Helppoja vaihtoehtoja ei ole. Valtion perintö Talvivaaralta on joka tapauksessa raskas.

pirjo.rautio@i-mediat.fi

Kommentoi