Taasko yksi turha muistomerkki lisää

Käyttäkelvottomaksi julistetusta katsomosta Hietalahden jalkapallokentällä on tullut Vaasalle iso päänsärky. Kentän peruskorjaushanke seisoo monista syistä. Yksi visaisimmista on se, että museoväki ei anna purkaa vuodelta 1937 olevaa puurakenteista katsomoa.

Kun katsomolle ei ole keksittävissä oikein mitään järkevää käyttöä, yksi varteenotettava vaihtoehto on rakentaa uusi ja ajanmukainen stadion jonnekin aivan toiseen paikkaan.

Jos niin kävisi, ja jalkapalloa pelattaisiin muualla, pitää kysyä, mitä koko kentälle sen jälkeen tapahtuisi?

Jos se jäisi pienelle käytölle, mitä silloin tehtäisiin vanhalla puukatsomollakaan? Jäisikö se oman onnensa nojaan lahoamaan?

Kaupunkilaisten joukossa katsomon puolustajien ääni ei kuulu, jos heitä ylipäänsä on edes olemassa.

Yleinen käsitys on, että vanhassa puukatsomossa ei nähdä suojelemisen arvoisia puolia.

Pikemminkin museoväen perustelut ihmetyttävät, kun katsomosta maalataan kuvaa poikkeuksellisen hienona ja harvinaisena kohteena, joka pitäisi ilman muuta säilyttää.

Puukatsomon lisäksi museoväki näkee ainutlaatuisia arvoja nelikerroksisessa maratontornissa, kellolla varustetussa tulostaulussa ja kenttää ympäröivässä puuaidassa.

Kaupungin virkamiesjohdossa oltaisiin valmiita tyytymään siihen, että vain torni kertoisi urheiluyleisölle paikan menneisyydestä.

Liian pitkälle menevä suojelu kuitenkin johtaa helposti siihen, että koko alueen kehitystyö seisahtuu. Se ei olisi suojelutavoitteidenkaan näkökulmasta hyvä kehityssuunta.

Mitä tehdään suojellulla puukatsomolla, jos se tai koko alue jää suojelun vuoksi mitättömälle käytölle?

Myös osana muuten täysin uusittua stadionia vanha puukatsomo olisi turha muistomerkki, koska se ei voisi enää palvella alkuperäisessä tehtävässään.

Jyrkkä tuomio katsomolle tuli viime vuoden lopulla, kun Euroopan jalkapalloliiton Uefan tarkastajat totesivat, ettei katsomosta tule kansainvälisiin peleihin kalua oikein millään keinolla.

Varmoja Vaasassa ollaan siitä, että vaikka katsomolle tehtäisiin kaikki mahdolliset korjausatoimet, se ei koskaan läpäisisi Uefan tiukkoja vaatimuksia.

Tilanne on hankala, sillä Vaasan palloseura on menestyksellään päässyt siihen tilanteeseen, että se voi yrittää murtautua mukaan kansainvälisiin peleihin.

Tällä kaudella VPS kamppailee Eurooppa-liigan paikoista. Kotikenttä Hietalahdessa on kuitenkin niin alkeellisessa kunnossa, että kotiottelut täytyy pelata Valkeakoskella.

Taas kerran on käymässä niin, että vanhan säilyttäminen ja nykyajan tarpeet törmäävät tavalla, jossa hyviä ratkaisuja ei ole.

Jos katsomo jää paikoilleen, areenan toiminnallisuus kärsii pahasti. Myös arkkitehtonisesti voi olla mahdotonta loihtia ratkaisu, jossa puukatsomo istuisi kokonaisuuteen luontevasti.