Stubbin löysäily kostautui

Löysästä laskennasta kiinni jääminen syö valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) uskottavuutta. Silti opposition vaatimuksia ministerin erosta voi pitää rajuna ylireagointina.

Stubb vakuutti eduskunnan kyselytunnilla, että arvopapereiden hallintarekisteriä puoltaisi 90 prosenttia lausunnonantajista, kun tosiasiassa sitä kannatti vain 10 prosenttia asiasta lausuneista viranomaisista. Stubbin pötypuheen paljasti Helsingin Sanomat.

Stubb pahoitteli Ylelle virhettään, joskin aluksi kevyellä "sori"-linjalla.

Eduskunnan oppositio ottaa kaiken irti ministerin kompuroinnista. Kovinta linjaa vetää vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö, jonka mukaan Stubbin asema on vaakalaudalla. Niinistö vertaa tapausta pääministeri Anneli Jäätteenmäen (kesk.) eroon, kun tämä hoiperteli faktoissa eduskunnan edessä.

Yllättävintä on, että Finanssialan keskusliiton (FK) hallituksen puheenjohtaja Reijo Karhinen moittii prosessia, eikä pidä rekisteriä olennaisena Suomelle. FK:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi taas vakuuttaa, että uudistus parantaisi osakeomistusten julkisuutta.

Sunnuntaina perussuomalaisten leiristä kantautui tietoa, että hallintarekisteri olisi kaatumassa. Ainakin hallitus sai opetuksen, että mitä tahansa ei kannata syöttää päätösten perusteeksi.

Kommentoi