Soten on taivuttava pohjalaiseen malliin

Pohjanmaa on maakunta, jossa sote-ratkaisu ontuu. Pulmia oli jo alussa paljon ja viime päivät ovat lisänneet niitä. Valmista ei tule. Päälinjatkin horjuvat.

Esiin nousevat perustuslailliset ongelmat, kun kysytään, järjestääkö Pohjanmaa soten yhdessä Keski-Pohjanmaan kanssa. On mietittävä, pääseekö väki kahden maakunnan yhteisessä sotessa vaikuttamaan yhdenvertaisesti.

Epäkohta syntyi hallituksen marraskuun päätöksestä, jonka mukaan pitää sovittaa 15 sote-aluetta 18 maakuntaan.

Malli tarkoittaa sitä, että kolmen maakunnan sosiaali- ja terveydenhuolto liitetään yhteen toisen maakunnan kanssa. Syntyy kuusi maakuntaa, joissa poiketaan pääsäännöstä.

Yhtenä on Pohjanmaa.

Joudutaan miettimään, toimiiko demokratia yhtä hyvin Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan yhteisessä sotessa kuin Etelä-Pohjanmaan yksin järjestämässä sotessa.

Hallitus ei ole vielä määritellyt, mitkä maakunnat tarvitsevat kumppanin. Arvailuissa ovat olleet Kainuu, Keski-Pohjanmaa ja Etelä-Savo.

Uusin häly nousi, kun Yle uutisoi erityisvastuualueiden (erva) paluusta. Sekin koskee erityisesti Pohjanmaata.

Vaasan sairaanhoitopiiri asettui muutama vuosi sitten vääntöjen jälkeen Turun erityisvastuualueeseen (erva). Perusteena oli sairaalan aseman säilyminen.

Mutta Tampereen erva on paremman yhteyden ja lyhyemmän matkan päässä kuin Turku. Se oli syy, miksi monet vastustivat Turku-ratkaisua.

Nyt ollaan uudessa tilanteessa. Viiden yliopistosairaalan ympärille kehittyneet ervat muuttuvat ehkä yhteistyöalueiksi ja jäävät osaksi sote-ratkaisua.

Erva-alueiden ei pitänyt kuulua soteen lainkaan. Uudella nimellä ja vastuulla ne saattavat tulla kuvioon.

Hallitus ei ole vahvistanut ervojen aseman muuttumista, mutta poliittisesti ajatus on uskottava. Keskusta ajaa 18 maakunnan hallintomallia, jonka kokoomus hyväksyi nihkeästi. Suurmalli kaivelee puoluetta, jolle olisi riittänyt 12 aluetta.

Ei siis olisi ihme, vaikka kokoomus vaatisi soteen viiden yliopistosairaalan yhteistyömallia tiettyine vastuineen.

Maakuntamallia niillä horjutetaan.

Jos tällainen malli tulee, Vaasalla on uusi valinnan paikka. Turun erva saisi väistyä, ja tilalle voisi tulla Tampere.

Soten kompurointi vie uskottavuutta päätöksenteolta. Palataanko alkuun?

Useimmat asiantuntijat, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL sekä suuret kaupungit ovat vakuuttuneet 12 alueesta eli mallista, joka jo hyllytettiin.

Luku on sama 12, mikä on määritelty laajan päivystyksen sairaaloiden määräksi. Voi käydä niin, että kolme pohjalaismaakuntaa käsittävä vanha Vaasan lääni nousee vielä kerran sote-rintamaan. Väestöpohja olisi sopiva, mutta sairaaloiden asemasta taisteltaisiin.

Liian moni asia on taas auki. Paras tapa pärjätä tilanteessa on olla avoin erilaisille ehdotuksille. Silti on koko ajan tähyttävä suuntaan, joka on paras maakunnan väen palvelemiseen.

Tämä tiedetään Pohjanmaalla. Ei potilas jää hoidotta sote-lakien odottelun aikana. Usko saattaa kyllä horjua.

Kommentoi