Perustuslakia niin kuin se luetaan

LAKI ON niin kuin se luetaan - myös perustuslaki. Muuhun johtopäätökseen ei voi tulla, kun seuraa valtionjohdon kiihtyvää taistelua EU-huippukokousten lautasista.


Perustuslaki määrää yksiselitteisesti hallituksen hoitamaan EU-asioita ja pääministerin edustamaan maata unionin huippukokouksissa. Lissabonin sopimus tekee huippukokouksesta lakia säätävän elimen, mikä entisestään korostaa pääministerin asemaa, onhan EU-asioissa pääosin kyse sisäpolitiikan aihepiireistä. Vähäiset hipaisut ulkopolitiikkaan sujuisivat hyvin presidentin ja hallituksen tiiviillä yhteistyöllä, kuten perustuslaki määrääkin.

Edustuskiistassa on aina ollut kyse valtioelinten välisestä valtakamppailusta. 90-luvun puolivälissä demaritaustainen presidentti Martti Ahtisaari päätti yksipuolisella ja itsevaltaisella saneluratkaisullaan osallistua halutessaan kokouksiin - perustuslain hengen vastaisesti. Toinen demaritaustainen presidentti Tarja Halonen on jatkanut samaa käytäntöä.

KYSYMYS ON todella käytännöstä, ei sen enemmästä. Siksi Halosen perustelut kiistassa ovat omituisia. Hän puolustaa oikeuttaan kokouksiin sanomalla, ettei Lissabonin sopimus muuta Suomen perustuslain sisältöä. Ei muutakaan mutta tekee yhä vain vaikeammaksi perustella tuota käytäntöä.

Erikoinen on myös kansanedustaja Eero Heinäluoman (sd.) ajatus, kun hän varoittaa tekemästä palatsivallankumousta jättämällä presidentti pois EU-kuvioista. Itse asiassa palatsivallankumous on tapahtunut silloin, kun presidentit ovat päättäneet osallistua EU-kokouksiin.

.Paaministereistä Paavo Lipposesta (sd.) ja Matti Vanhasesta (kesk.) ei ole ollut pitämään huolta eduskunnalle vastuullisen hallituksen ja sitä johtavan pääministerin asemasta.

Eniten ihmetyttää se, että SDP:stä on tullut ratkaiseva jarru perustuslain parlamentarisoinnin tiellä. Puolue on historiansa ajan puhunut lujasti kansanvallan ja eduskunnan vallan puolesta, mutta nyt demarit ovat ripustautuneet presidentti-instituutioon, omien valta-asemiensa pönkittämiseksi. SDP kokee presidentin tehtävän tällä hetkellä ainoaksi todelliseksi valtalinnakkeekseen.