Pääkirjoitus: Wärtsilällä on nyt vauhti päällä, tilauksia riittää ja Rolls-Roycen osto kiinnostaa

Tammikuun paras talousuutinen Vaasan seudulla saatiin keskiviikkona, kun Wärtsilä julkisti vuoden 2017 tilinpäätöksensä. Luvut ja tilauskanta näyttävät niin mallikkailta, että tästä vuodesta voidaan odottaa erityisen hyvää.

Koko viime vuoden liikevaihto oli kolme prosenttia suurempi kuin vuonna 2016, ja vertailukelpoinen tulos kasvoi yhdellä prosentilla. Tämä oli melko lailla odotusten mukainen saavutus.

Vuoden viimeisellä neljänneksellä tapahtui pieni notkahdus, mutta koko vuotta tarkastellessa merkittävin muutos on tilausten määrän vahva kasvu.

Tilauskertymä oli 15 prosenttia edellisvuotta parempi. Voimalaitospuolella tehtiin jälleen kovaa tulosta.

Uusi ilonaihe on laivamoottoreiden kysynnän kasvu hiljaisten vuosien jälkeen, parannusta tuli peräti 42 prosenttia. Wärtsilän yksi vahvuus on se, että yritys pystyy toimittamaan tuotteitaan monenlaisille alustyypeille.

Kun Wärtsilä voi hyvin ja menestyy, se heijastuu koko Vaasan seudulle. Wärtsilä työllistää Suomessa yli 3 500 ihmistä, joista suurin osa työskentelee Vaasassa keskustan tehtaalla sekä Runsorissa.

Heidän lisäkseen Wärtsilän onnistuminen takaa työtä lukuisille alihankkijoille Vaasassa ja lähialueella. Monissa pienyrityksissä varmasti huokaistiin helpotuksesta, kun pörssiyhtiön tulos jalkaistiin.

Wärtsilä hakee aktiivisesti uusia tapoja laajentua. Konsernijohtaja Jaakko Eskola kertoi keskiviikkona, että Wärtsilä on kiinnostunut ostamaan Rolls-Roycen merenkulkuliiketoiminnan. Hanke on toki vasta aivan alkuvaiheessa.

Oma lukunsa on Vaasan havittelema Teslan akkutehdas, jolle Wärtsilä voisi olla luonnollinen kumppani. Myös Merenkurkun uuden laivan suunnittelussa vaasalaisyritys on vahvasti mukana.

Toinenkin Pohjanmaalla toimiva suuryritys kertoi keskiviikkona hyviä uutisia.

Metsäteollisuusyhtiö UPM teki ennätystuloksen, ja Pietarsaaren sellutehtaan tuotannossa ylitettiin ensimmäisen kerran 800 000 tonnin raja.

Talousvuosi on siis alkanut pohjalaisittain vallan mainiosti.

Kommentoi