Pääkirjoitus: Vaasa näyttää pohjalaisittain hyvää esimerkkiä suojelemalla metsää ja suota

Vaasan kaupunki on juuri tehnyt päätöksen suojella yli 50 hehtaaria luontoa alueellaan. Kahdesta metsästä ja yhdestä suosta koostuvat hehtaarit ovat luontolahja satavuotiaalle Suomelle.

Eikä tässä kaikki. Lisäksi kaupungin kuntatekniikka on lahjoittanut kaupunkilaisille sata jalopuuta, jotka on jo istutettu puisto- ja viheralueille. Asukkaat saivat ehdottaa, mihin niitä sijoitetaan. Puut on merkitty puistoissa sinivalkoisilla tukikepeillä.

Nämä ovat hienoja eleitä, ja Vaasa voi ainakin hetken aikaa nukkua yönsä rauhassa. Se on kantanut kortensa kekoon säilyttäen luontoa ja sen monimuotoisuutta jälkipolville.

Vaasan kaupunki on oma-aloitteisesti ehdottanut laajoja alueita ely-keskukselle rauhoitettaviksi. Kaupungin innoittajana on ollut hallituksen kärkihanke, jossa tavoitellaan sitä, että jokainen Suomen maakunta suojelee tänä vuonna sata hehtaaria luontoa.

Toivottavasti Vaasan esimerkki kannustaa muitakin pohjalaisia kuntia metsien pysyvään säästämiseen.

Se voisi olla suositumpaa sekä Pohjanmaalla että Etelä-Pohjanmaalla. Etelä-Pohjanmaan elyn alueella on metsiä suojeltu maan neljänneksi vähiten.

Suomi on sitoutunut YK:n sopimukseen, jonka mukaan täällä pitäisi rauhoittaa 17 prosenttia maa-alueista.

Metsien suojelemisen vähyyteen pohjalaiskunnissa on varmasti monia syitä. Kyse ei välttämättä ole siitä, että täkäläiset metsänomistajat olisivat poikkeuksellisen suojeluvastaisia.

Taustalla voi olla se, etteivät he tunnista omistavansa säästämisen arvoisia palstoja. Toisaalta saatetaan pelätä, ettei "ilmiannettu" metsä kelpaakaan rahakorvaukseen oikeuttavaan suojeluun, muttei sitä silti saa hakata ja puustoa myydä.

Lisäksi perikuntien metsien rauhoittaminen on hankalaa, jos omistajia useita. Ja osa pohjalaismetsistä on niin tehokkaasti käsitelty, et- tei niissä edes ole sellaista monimuotoisuutta, jota valtion suojeluohjelma Metsolla halutaan vaalia.

On toivottavaa, että pohjalaiset kiinnostuisivat metsiensä säilyttämisestä enemmän. Hyvä alku olisi selvittää, täyttäisikö hakattavaksi ajateltu palsta suojelukriteereitä miltään osin.

Kommentoi