Pääkirjoitus: Tiukkaa talouskuria pitävän Vaasan on paneuduttava lasten ongelmiin

Vaasan kaupungin tiukka linja piti maanantaina valtuustossa, kun siellä käsiteltiin ensi vuoden käyttötaloutta.

Se on ymmärrettävää, sillä taloudenpidon paineet ovat kovat. Kaupungilla on 24,5 miljoonaa euroa kumulatiivista alijäämää, joka pitää hoidella pois kahden seuraavan vuoden aikana. Jos siinä ei onnistuta, lähettää valtio omat virkamiehensä paikalle nostamaan talouden plussalle.

Tätä ei kaupungissa haluta.

Valtuuston vasemmalla puolella heräsi kuitenkin kysymys, onko valtuuston linja liian kireä.

SDP nosti kokouksessa voimallisesti esiin lasten ja perheiden kasvaneet ongelmat Vaasassa. Ryhmän mukaan sosiaalipuolella ei ole riittävästi työntekijöitä, minkä vuoksi lapsia ja nuoria joutuu keskussairaalaan psykiatriseen hoitoon.

Kaupungin tilaston mukaan yhteydenotot lapsi- ja perhesosiaalityöhön ovatkin lisääntyneet kuten myös lastensuojeluasiakkaaksi joutuneiden määrä usealla kymmenellä vuoden sisällä. Tämä on huolestuttava tieto.

Lääkkeeksi tähän esitettiin kolmen uuden työntekijän palkkaamista ja yhden vakinaistamista sosiaalipuolella. Se ei mennyt äänestyksessä läpi.

Mikä nyt neuvoksi? Kaupungin perusturvajohtaja lupasikin, että lastensuojelun tilanne hoidetaan vuoden loppuun mennessä lainmukaiseen kuntoon.

Juuri niin pitääkin toimia, vaikka se on vain osa ongelman ratkaisua.

Sen jälkeen on pureuduttava siihen, mitä tilastojen ja numeroiden takana on. Mitä on tapahtunut? Löytyykö jokin uusi selittävä tekijä, miksi entistä useampi vaasalaislapsi tarvitsee lastensuojelua. Tämän tiedon pohjalta on rakennettava täsmäkeinoja ongelmien nujertamiseen.

Valtuustossa tuli kaikille selväksi, että Vaasa jatkaa kovaa talouskuria.

Henkilöstön määrää tarkastellaan edelleen kriittisesti, sillä se on suuri verrattuna samankokoisiin kaupunkeihin. Näin siitä huolimatta, että Vaasa on säästänyt viime vuosina vähentämällä sata henkilötyövuotta. Tätä ei kuitenkaan enää kirjata tavoitteeksi.

Jos kaupunki jatkossa jättää täyttämättä vakansseja ja sijaisuuksia, on selvitettävä erityisen tarkkaan, etteivät päätökset heijastu lapsiin.

Kommentoi