Pääkirjoitus: Sudet pelottavat monia pohjalaisia, mutta poliisilla on siihen ratkaisu

Sudet ahdistavat nyt monia pohjalaisia, mutta poliisilla on siihen ratkaisu.

Pohjanmaalla on tänä vuonna tehty ennätysmäärä susihavaintoja, vaikka määrää on hankalaa arvioida tarkkaan. Luonnonvarakeskus kertoo lukunsa kesäkuussa.

Susi tai sudet tappoivat sunnuntain ja maanantain välisenä yönä koiran Vöyrin Oravaisten keskustan lähellä ja tarhaketun Kimossa. Koira tapettiin vain 150 metrin päässä Oravaisten keskustan koulusta ja 200 metrin päässä päiväkodista.

Maakunnassa on eletty vuosikymmeniä niin, että susista ei ole ollut harmia. 1990-luvulla susi rauhoitettiin, mutta myöhemmin sen kaatamiseksi alkoi saada poikkeuslupia.

Nyt niiden määrä Pohjanmaalla on kuitenkin kasvanut. Alueella on niille ruokaa: hirviä, peuroja ja kauriita.

Susien suojelijoiden mukaan eläimistä on tehty nyt havaintoja, koska tänä talvena on ollut paljon lunta. Kun lumi häviää, huoli pienenee. Kevättalvisin jälkiä on paljon, koska laumat hajoavat susien hakiessa uusia pareja. Suden jäljet eivät tarkoita sitä, että se olisi hyökkäävä.

Susikriitikkojen mielestä rauhoitus on saanut sudet liikkumaan pelottomasti ihmisten lähellä. Kun niitä vielä ammuttiin, ne olivat ihmisarkoja.

Ihmisiä turhauttaa, kun viranomaiset eivät myönnä enemmän ja nopeita lupia tappaa susia.

Vuodesta 2011 pyyntilupia on myöntänyt Suomen riistakeskus. Keskus käsittelee lupia tarkkojen kriteerien mukaan, mikä on hidasta. Keskukseen lähetetään hakemus, se käsitellään, ja usein joku valittaa siitä.

Viime aikoina kahdessa pohjalaismaakunnassa on ammuttu luvalla kaksi sutta. Riistakeskus myönsi poikkeusluvan Kauhajoella pihoissa liikkuneen suden pyytämiseen.

Uudenkaarlepyyn Jepualla poliisi määräsi ammuttavaksi suden, joka näytti hampaitaan ja murisi paikalliselle miehelle.

Selvästi vaaraa aiheuttavat pihasudet pitäisi lopettaa. Susien pyyntilupia tarvitaan, mutta vain vahvoin perustein.

Tällä hetkellä ongelmia on Närpiön Pirttikylässä, missä liikkuu susilauma. Osa niistä käy pihoilla ja turkistarhoissa. Paikalliset eivät ole saaneet kaatolupia, sillä viranomaiset haluavat heidän tietävän tarkalleen häirikkösudet. Se on kuitenkin vaikeaa.

Susikriitikkojen mukaan yhden tai kahden suden ampuminen saisi muun lauman varovaiseksi.

Nopeisiin vaaratilanteisiin on kuitenkin ratkaisu. Susi on vaarallinen, jos se tulee pihaan aikeissaan syödä talon eläimiä tai norkoilee nurkilla etsimässä syötävää.

Eläin ei ole vihamielinen, vaan haluaa ravintoa ja mahdollisimman helposti. Yksin ruuan metsästäminen on hankalaa, joten susi käy röyhkeämmäksi ollessaan yksin tai pienessä laumassa.

Ongelmaan on ratkaisu. Poliisilla on oikeus määrätä vaarallinen susi verekseltään lopetettavaksi metsästäjien avustuksella.

Kyse on poliisilain toisen luvun pykälästä 16. Sen mukaan poliisi saa ottaa kiinni ja viimeisenä keinona lopettaa eläimen, joka aiheuttaa vaaraa ihmisen hengelle, huomattavaa vahinkoa omaisuudelle tai vaarantaa vakavasti liikennettä.

Susi on poliisin tulkinnan mukaan vaarallinen, jos se ei arastele tai pakene ihmistä, vaan lähestyy tai käyttäytyy uhkaavasti. Eläintä pidetään myös vaarallisena, jos se liikkuu päivisin pihoissa niin, että siitä on tehty kolme eri havaintoa.

Lopettaminen on viimeinen keino, mutta sitäkin on mahdollisuus käyttää.

Tiina Juujärvi

Kommentoi
  • Pääkirjoitus: Väestökato vaatii viimein todellisia tekoja Vaasan houkuttavuuden lisäämiseksi

  • Pääkirjoitus: Huumeilla surulliset seuraukset, ongelmaan tartuttava pian

  • Pääkirjoitus: Vanhan Vaasan sairaala näyttää hyvää esimerkkiä, vaikka osin lain sanelemana

  • Pääkirjoitus: Jos pesäpallokenttä pitää Vaasassa siirtää, miljoonista tulee ottaa kaikki hyöty irti

  • Pääkirjoitus: Pohjanmaalla riittää tarinoita