Pääkirjoitus: Sairaaloiden keskittäminen mittaa hallituksen lupaukset pohjalaisille

Hallituksen puheista otetaan mittaa kevään aikana, kun sosiaali- ja terveysministeriö antaa esityksensä sairaalapalveluiden keskittämisestä.

Keskittämisestä piti avata keskustelu jo tammi-helmikuusssa, mutta laki lienee niin tulenarkaa materiaalia, että se päätettiin siirtää kuntavaalien jälkeiseen aikaan. Valmista pitäisi tulla juhannukseen mennessä.

Pohjanmaalla huokaistiin helpotuksesta, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) lupasi syksyllä 2016 eduskunnan täysistunnossa, että Vaasassa ei muutu juuri mikään, kun keskussairaala menettää laajan päivystyksen.

Sipilä muistutti, että sairaalassa on uudistuksen jälkeen yhteispäivystys perusterveydenhuollon kanssa ja 10 erikoisalaa, kun niitä on nyt 11.

Vakavamielisen pääministerin lupausta ei ole syytä epäillä populismiksi. Populismiksi kutsutaan poliittista taktiikkaa, jossa luvataan paljon, vaikka tiedetään, että lupauksia ei pystytä pitämään. Katteettomat puheet ovat politiikassa tavallisin populismin muoto. On syytä uskoa, että tästä ei Vaasan tapauksessa ole kyse.

Sydänpotilaiden hoito kuuluu Vaasan keskussairaalan ylpeydenaiheisiin. Sydäninfarktikuolleisuus on Vaasassa maan pienintä, kun se on suurinta Seinäjoella, joka sai itselleen laajan päivystyksen.

Laajan päivystyksen sairaala auttaa sydänsairaita Seinäjoella, jossa kardiologinen eli sydänpäivystys on henkitoreissaan. Seinäjoki on jo laajentanut sydänpäivystystään parin kuukauden ajan (Pohjalainen 3.2.).

Vaasa on viiden päivystyssairaalan ohella ainoa sairaala, joka on tarjonnut laajaa kardiologian päivystystä.

Onkin myönteistä, että Kelan kuntoutuspäällikön Tiina Huuskon tuoreessa raportissa Vaasa on merkitty erityiskirjauksella sydäninfarktien päivystyssairaalaksi. Tähän ryhmään kuuluvat viisi yliopistosairaalaa ja seitsemän laajan päivystyksen sairaalaa. Laatu nostaa Vaasan listalle.

Selvitykset ovat kuitenkin selvityksiä, kun poliitikot lopulta päättävät.

Hallitus arvioi, että Vaasasta siirtyisi Seinäjoelle noin 100 päivystyspotilasta vuosittain. Vaasan sairaalassa lukemien arvioidaan nousevan jopa 400:aan. Erityinen huomio kohdistuu nyt ortopediaan eli luu- ja tukielinleikkauksiin. Keskittämisasetuksesta selviää, mitä potilaita Vaasassa ja Seinäjoella hoidetaan jatkossa.

Peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) vertasi syksyllä Vaasan keskussairaalaa korttitaloon ja kysyi kahteen kertaan pohjalaisilta: Mikä on se, mitä te puolustatte? (Pohjalainen 13.9.).

Yli 30 000 allekirjoitusta on kerätty runsaassa viikossa vaatimaan sitä, että Vaasan sairaanhoitopiiri tulisi lisätä laajan päivystyksen alueisiin. Tähän ovat perusteena paitsi Suomen viennin kärkialueen elinvoima, myös pohjalaisten kielelliset oikeudet.

Pohjalaisten käsittelyssä pahasti epäonnistunut Rehula siirtyy keväällä syrjään, ja hänen tilalleen ministeriksi nousee keskustan kansanedustaja Annika Saarikko.

Uusi ministeri voi huolehtia siitä, että myös keskussairaaloiden laatu nousee yhdeksi kriteeriksi, kun tehdään päätöksiä hoidon keskittämisestä Suomessa. TONI VILJANMAA

Kommentoi