Pääkirjoitus: Pohjanmaalla on kova rakentajapula, mutta näin sen voi ratkaista

Koulutusta Vaasaan ja lisää työpaikoilla oppimista. Nämä kaksi keinoa voisivat ratkaista osin rakentajapulan.

Lähes joka toinen alueen yrityksistä tarvitsee työntekijöitä, kertoo Pohjanmaan kauppakamari. Työvoimapula on erityisen paha rakennusalalla.

Suomessa on nyt suurta pulaa varsinkin rakennusalan työnjohtajista. Puutetta on myös rakennusinsinööreistä ja muista rakennustyöntekijöistä, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö. Heitä tarvitaan myös Pohjanmaalla, missä rakennusalalla menee lujaa.

Tilanne on erikoinen, sillä samaan aikaan rakentajia on Pohjanmaalla työttöminä.

Viime kuussa ammattiliitto Rakennusliiton jäsenistä Pohjanmaalla oli työttöminä 448 jäsentä. Se on 15,8 prosenttia Pohjanmaan alueen jäsenmäärästä. Osuus on lähellä koko Suomen keskiarvoa, sillä koko Suomessa jäseniä oli työttöminä 16,8 prosenttia.

Kesällä rakennetaan enemmän, joten monet saavat töitä kesää kohti tultaessa.

Pohjanmaan tilanne huonontui, kun rakennustekniikan koulutus loppui Vaasan ammattikorkeakoulusta Vamkista. Novian ammattikorkeakoulussa voi vielä opiskella rakennusinsinööriksi ruotsiksi.

Viime vuonna pohjalainen infra-ala huolestui infrarakentajien kovasta pulasta ja alan koulutuksen puutteesta kahdessa pohjalaismaakunnassa. Koulutuspaikkojen puute on hankalaa. Jos nuori lähtee muualle opiskelemaan rakentamista ja alkaa tehdä töitä jo opiskeluaikanaan, häntä on vaikea saada enää palaamaan Pohjanmaalle.

Työntekijäpulaa voi silti helpottaa ainakin osin eri koulutusmuodoilla.

Jokin oppilaitos voi aina aloittaa koulutuksen, jossa käytetään apuna vaikka etäyhteyksiä.

Entä muuntokoulutus? Esimerkiksi Oulun ammattikorkeakoulu sai hiljattain opetusministeriöltä rahaa kouluttaakseen rakennusmestareita muuntokoulutuksella.

Koulutus kestää vain kaksi vuotta ja siihen otetaan opiskelijoita, joilla on jo tiettyjä tekniikan opintoja takanaan.

Yritykset voisivat käyttää enemmän myös oppisopimuskoulutusta. Vaihtoehto sille on rekrykoulutus. Siinä yritys ottaa joitakin työntekijöitä sisään, kouluttaa heidät haluamiinsa työtehtäviin ja lopuksi yleensä palkkaa heidät.

Rakennusala on suhdanneala, jonka kasvu tasaantuu jo. Viime vuonna työn alle laitettiin 46 000 asuntoa, tänä vuonna arviolta 44 000 ja ensi vuonna arviolta 40 000, laskee työnantajajärjestö Rakennusteollisuus RT.

Kova kasvu lienee vaikuttanut meneillään olevaan Rakennusliiton ja Rakennusteollisuuden kuukausien riitaan.

Rakennusliitto aloitti aiemmin lakon ja laajensi sitä kesäkuulle asti. Vastatoimenpiteenä osa Rakennusteollisuus RT:n liitoista julisti työnsulun, eli ne estävät työntekijöiden pääsyä töihin eivätkä maksa palkkaa.

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi kommentoi asiaa keskiviikkona Ylelle hyvin rauhallisesti. Hän sanoi, että sopimuspaine on hyvä, työnantaja haluaa varmasti saada nopean sovun, ja että osapuolilla on keskusteluyhteys. Riita ei siis vaikuta kovin repivältä.

Alalla on muutenkin tehty itsenäisiä ratkaisuja. RT ja Rakennusliitto neuvottelivat toissa vuonna sopimuksen, joka vastasi kilpailukykysopimusta enimmäkseen muttei täysin kirjaimellisesti.

Tiina Juujärvi

Kommentoi