Pääkirjoitus: Pohjanmaa hyötyy ministeri Bernerin pilkkomasta VR:stä

Liiallinen varovaisuus ei kuulu ainakaan liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) keskeisiin luonteenpiirteisiin.

Hallitus aikoo Bernerin johdolla pilkkoa valtion junayhtiön VR:n eri osiin ja avata rataliikennettä kilpailulle vuoteen 2026 mennessä. Tämä on iso mullistus valtion hallitsemilla Suomen rautateillä.

Kyse ei ole vain Suomen kansallisesta päätöksestä, vaan esimerkki tulee EU:sta. Raiteet on jo avattu reilulle kilpailulle muualla Euroopassa. Päätöstä on moitittu siitä, että valtio tukisi heikosti kannattavia reittejä. Peli tulisi olla reilua. Liikennöinti voitaisiin siirtää maakuntien kontolle, kuten ministeri visioi (Pohjalainen 10.8.). Pohjanmaalle uutinen on hyvä. Esimerkiksi Vaasan seutu on vuosi toisensa jälkeen joutunut jännittämään, kuinka VR kohtelee henkilöjunaliikennettä lakeuksilta rannikolle. Välillä on tullut pieniä torjuntavoittoja, välillä karvaita tappioita.

Pohjanmaan maakuntien kannattaa ottaa uudistuksesta kaikki hyöty irti. Ihmiset risteilevät työn perässä yli maakuntarajojen. Paikallisjunaliikenteen pitkäjänteinen kehittäminen lisäisi varmasti myös tuikitarpeellista yhteistyötä maakuntien välillä.

TONI VILJANMAA

Kommentoi