Pääkirjoitus: Liikemiehen dramaattinen myyntimatka Ugandaan olisi voitu estää alkumetreillä

Yhden ihmisen henki, ainakin kolme työpaikkaa ja iso lommo puolustusteknologiakonserni Patrian panssariin on kova hinta virheestä, joka olisi voitu tavallisen maalaisjärjen käytöllä estää jo alkumetreillä.

Valtionyhtiö Patrian toimitusjohtaja Olli Isotalo joutui keskiviikkona avaamaan yhtiön tiedotustilaisuudessa harvinaisen seikkaperäisesti tapahtumia, jotka johtivat suomalaisen liikemiehen myrkyttämiseen Ugandassa. Miehellä oli mukanaan Patrian myyntipäälliköltä saamansa kirje, joka voitiin tulkita toimeksiannoksi, vaikka se ei sitä Isotalon mukaan ollut.

Miehen oli määrä esitellä Patrian, ja kuten keskiviikkona paljastui, myös Nammo-konsernin tuotteita Ugandassa ja Mosambikissa. Liikemiehen käyttämä materiaali oli julkista, mutta virhe tapahtui luvan antamisessa. Patrian 50-prosenttisesti omistamalta Nammolta miehellä ei ollut lupaa, eikä yhtiöllä ilmeisesti edes tietoa Afrikan retkestä.

Patrian konsulteiltaan edellyttämän "liiketoimintakumppanin valintaprosessin" hyväksyntä oli vielä alkutekijöissään. Miehen taustoja oli ehditty tutkia vasta pintapuolisesti.

Kuten toimitusjohtajakin tiedotusvälineille myönsi, on Patrian edustama ala "äärimmäisen sensitiivinen ja herkkä". Prosessien ja toimintatapojen pitää olla tarkkaan harkittuja ja valitun linjan mukaisia.

Näin ei asia Patriassa ollut. Toimitusjohtaja joutui myöntämään useita virheitä tapahtuneen ja tiedonkulun kangerrelleen. Moni tärkeä yksityiskohta on paljastunut Isotalollekin vasta menneen viikon aikana.

Toimeksiannon lisäksi harkinta petti pahasti kohdemaan puntaroinnissa. Isotalon mukaan jo alkumetreillä olisi pitänyt olla selvää, ettei Suomen valtiojohto tule antamaan aseille vientilupaa Ugandan kaltaiseen maahan. Silti liikemies lähti matkaan.

Uudet virheet yritetään Patriassa estää prosessinkulkuja tarkastamalla sekä tiedotusta ja keskusteluja lisäämällä. Myyntiponnistukset siunaa jatkossa aiempaa isompi porukka. Lisää lähtöpasseja yhtiöstä ei ole ainakaan nykytiedon mukaan luvassa.

Toimitusjohtaja ei pystynyt kuitenkaan lupaamaan, ettei lisää virheitä yhtiössä enää tapahdu. Syytä olisi.

Kommentoi