Pääkirjoitus: Kaupunkikapina nostaa kokoomusta ja tuo esiin maakuntauudistuksen ongelmia

Jan Vapaavuoren (kok.) johtama kaupunkikapina-avaus ei johtanut sote- ja maakuntauudistuksen kaatumiseen.

Isojen kaupunkien yhteistyön tiivistyminen kertoo kuitenkin siitä, että kaupungit ovat heränneet muutoksiin, joita maakuntauudistus tuo mukanaan.

Maakuntauudistuksessa nykyiset valtion aluehallinnon palvelut, mukaanlukien TE-palvelut ja ELY-keskusten yrityspalvelut, siirtyvät uusien maakuntien järjestämisvastuulle. Uudistus valuttaa valtaa maakunnille, ja erityisesti isot ja vahvat kaupungit ovat tästä huolissaan.

Kannanotossaan ne vaativat kaupunkien vahvistamista. Kaupungit haluavat säilyttää päätösvaltaa omasta hallinnostaan ja elinkeinopolitiikastaan, sekä olla edistämässä työllisyyttä ja yritystoimintaa.

C21-kaupunkiverkostossa on mukana myös Vaasan kaupunki. Elinvoimaisena menestyjänä Vaasa luonnollisesti hyötyy siitä, että vahvat kaupunkiseudut saavat lisää valtaa. Pinnan alla kaupunkikapina heijastaa hallituspuolueiden näkemyseroja. Keskustalaiset ministerit Mika Lintilän johdolla ovat vakuuttaneet, että kaupungit vain hyötyvät maakuntauudistuksesta. Kokoomuslainen valtiovarainministeri Petteri Orpo puolestaan lausui torstaina Helsingin Sanomille, että maakunnille kaavailtuja tehtäviä voitaisiin antaa kaupungeille.

Ei ole mikään yllätys, että kokoomuslaiset haluavat lisätä kaupunkien valtaa ja keskustalaiset maakuntien. Yllätyksiä voivat sen sijaan tuoda muut liittolaiset. Kaupunkikapinassa on mukana kaupunginjohtajia muistakin kuin hallituspuolueista. Esimerkkinä tästä on Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.)

Tuoreiden mielipidemittausten mukaan SDP:n kannatus on kääntynyt nousuun, kun keskustan kannatus puolestaan laskee. Jos maakuntauudistukseen ollaan laajemminkin tyytymättömiä, kaupunkikapina voi osaltaan heikentää keskustan asemaa. Myös SDP on ollut huolissaan asemastaan kaupungeissa. SDP voi kuitenkin hyötyä kaupunkikapinasta, jos sen onnistuu C21-yhteistyön avulla nostaa kannatustaan ja parantaa asemaansa.

Kokoomuksen laariin C21 sataa joka tapauksessa.

Kommentoi