Pääkirjoitus: Kauppapuistikon heitteille jätetty tupa on sietämätön tervetulotoivotus Vaasaan

Vaasan Kauppapuistikon ja Kirvesmiehenkadun kulmassa on käsittämätön kiistakohde. Ratkaisemattoman tilanteen seurauksena Vaasan sisääntuloväylällä Kauppapuistikko 29:ssä lahoaa pystyyn hirsinen rengintupa. Ympärillä on siivoton, siis kaikin tavoin hoitamaton tontti.

Kiistan juuret ovat parin vuosikymmenen takana. Kahdesta vanhasta puutalosta toinen purettiin ja toinen talo suojeltiin. Alun perin tarkoituksena oli saneerata puutaloon asunto. Puretun talon tilalle kulmaukseen piti rakentaa kolmikerroksinen talo.

Vuosikymmenet ovat kuluneet, mutta mitään ei ole tapahtunut.

Lokakuussa 2011 suojellusta puutalosta häipyi kuisti. Se rouhaistiin irti samalla kun toista taloa purettiin.

Tuolloin rakennuslautakunta pyysi selvitystä siitä, miksi tontin haltijaksi hiljattain tullut rakennusliike oli purkutyön yhteydessä satuttanut suojeltua kuistia. Hatara selvitys saatiin.

Aivan aluksi kulman molemmat puutalot piti purkaa ja paikalle rakentaa kuusikerroksinen talo. Suunnitelmasta valitettiin ja kiistaa käytiin vuosia korkeinta hallinto-oikeutta myöten. Kaiken kaikkiaan kiistely tontista alkoi jo vuonna 1999.

Lopputuloksena Kirvesmiehenkadun puoleinen talo säilytettiin, Kauppapuistikon puoleinen purettiin.

Suojelupäätöksen jälkeen huomattiin, että talo oli homeessa. Rakentaja epäili, ettei talossa voisi ikinä asua.

Kahdeksan vuotta sitten kerrottiin toiveikkaasti, että lopultakin kulman kerrostalon rakentaminen alkaa (Pohjalainen 9.1.2009). Rakennuttaja olisi silloin ollut Rakennus Vestra Oy, joka meni konkurssiin. Kaikki jäi.

Nyt voidaan kiistellä siitä, onko tontillaan ränsistyvän rengintuvan suojelussa enää mitään mieltä.

Pitää myös kysyä, onko viivyttely ränsistyttänyt talon. Tässä vaiheessa jälkimmäinen kysymys on jo turha. Tärkeintä olisi saada Kauppapuistikko 29 siivoamalla tai rakentamalla sellaiseen kuntoon, ettei masentava näky pilaa Vaasan sisääntulokatua.

Lautakunnan on katsastettava talo nopeasti. Tontilla on toimittava. Suojelemisen sijasta on tässä vaiheessa pakko ehdottaa talon purkamista.

Tämä älköön toistuko Vaasassa. Suojelun vaatimista toimista pitää jatkossa löytyä sopu siinä vaiheessa, kun kohteessa on vielä suojeltavaa.

Kommentoi