Pääkirjoitus: Jos pesäpallokenttä pitää Vaasassa siirtää, miljoonista tulee ottaa kaikki hyöty irti

Vaasan kaupunginvaltuusto hyväksyi reilu viikko sitten uuden asemakaavan keskussairaalan alueelle varsin vähäeleisesti.

Kaavan tuomista useista merkittävistä muutoksista puhetta ei aiheuttanut esimerkiksi moottoritien kaupungin puoleisen osan muuttaminen kaduksi tai väylälle tulevat liikenneympyrät.

Vain pariin otteeseen mainittiin sairaala-alueelle kaavaillut miljoonien eurojen rakennushankkeet.

Huomion varasti pesäpallokentän kohtalo, joka on huomattu jo aikaa sitten kaavan kipupisteeksi. Kaupunkilaisjärjellä on vaikea ymmärtää, että toimivan stadionin paikalle on pakko sijoittaa sairaalan uusi parkkialue.

Kaavassa pesäpallokentälle on toki katsottu korvaava paikka mataloituneen merenlahden päältä. Areenan siirtäminen käy kuitenkin kalliiksi. Stadionin vienti mittansa verran rantaan päin maksaa alustavien laskelmien mukaan 3,5 miljoonaa euroa.

Vääjäämättä mieleen nousee Mustasaaren kanssa aloitettu hevosurheilukeskushanke. Miljoonilla Vikbyn metsään saatiin aikaan vain parkkipaikka ja pala tietä.

Kokoomuksen Leena Tulimaa osui valtuustossa oikeaan todetessaan, että tässä vaiheessa veronmaksaja ei voi kuin luottaa, että kaupungin virkamiehet ovat etsineet verorahoille järkevimmän ja kokonaisuuden kannalta parhaan käyttötarkoituksen.

Myöhemmät tutkimukset voivat toki paljastaa, että parkkialueen sijoittaminen rantaan kentän uudelle paikalle olisi ollut kokonaisedullisin ratkaisu.

Valtuusto pääsee puhumaan pesäpallokentästä jälleen marraskuun budjettikokouksessaan.

Pesäpalloväki saa tosissaan jännittää, löytyykö kaupungin kirstusta kentän siirtoon tarvittavat miljoonat, kun tiedossa on muitakin urheilupuolen investointeja, kuten jäähallin peruskorjaus ja mahdollinen laajennus.

Vaasalainen pesäpallo ei ole enää takavuosien iskussa, mutta julkisuudessa väläytellyt tiedot kansallispelin kuolemasta kaupungissa ovat vähintäänkin liioiteltuja.

Vaasan Maila saa jälleen tulevalle kaudelle kasaan miesten joukkueen suomensarjaan ja naisissa Mailattaret jatkaa ykköspesiksessä.

Paras pöhinä on kuitenkin junioreissa. Palloa iskee tyttöjä ja poikia reilussa kymmenessä joukkueessa.

Vaikka rahat kentän siirtoon heltiäisivät, urheiluväen huoli ei jää tähän.

Pesäpallokentän uusi paikka on niin lettoinen, että ensimmäinen vuosi ja miljoona menevät maanparannustöihin. Itse rakentamiseen päästäisiin vasta 2019. On suuri vaara, että vanha kenttä on jo tuolloin myllätty tulevaa käyttötarkoistaan varten, sillä uuden sote-talon rakentamisen on määrä alkaa samoihin aikoihin.

Päätöksiä tehdessään poliitikkojen on hyvä muistaa, ettei Hietalahti ole vain pesäpalloilijoiden kenttä, vaan areenaa hyödyntävät ahkerasti keskustan koululaiset liikuntatunneillaan.

Keskustan liepeillä ei ole enää muita ilmaisia alueita, jonne oppilaat ennättävät oppitunnin aikana.

Pesäpallokentän siirtosuunnitelmissa piilee myös yksi ehdoton etu juuri paikan laajan käytön kannalta. Siirron yhteydessä aiotaan näet toteuttaa jo vuodesta 1995 vireillä ollut haave isosta tekojääradasta.

Hankkeeseen laitettaville miljoonille ei voisi saada parempaa katetta, sillä kunnolliset ulkojäät houkuttelevat urheilemaan sellaisia lapsia ja nuoria, jotka eivät ole seuratouhuista innostuneet. Vapaamuotoinen harrastaminen onnistuu kaveriporukoissa tai vaikkapa oman perheen kesken.

Kommentoi