Pääkirjoitus: Hallituksen kivihiililinjaus vaihtui kelvolliseksi Vaasalle

Maan hallituksen kivihiilipolitiikkaansa tekemä muutos jättää kaukolämmöllä kotiaan lämmittävien vaasalaisten kukkaroon edes jotakin täytettä.

Vielä tovi sitten hallitus kaavaili, että kivihiilen energiakäyttö kielletään Suomessa nopeutetulla aikataululla ja kertarysäyksellä vuonna 2025. Tiistaina hyväksytty linjaus siirsi takarajan vuoteen 2029.

Kepin lisäksi käyttöön otettiin myös porkkana. Energiayhtiöillä, jotka luopuvat hiilestä jo vuonna 2025, on mahdollisuus saada korvaaviin investointeihin tukipaketti. Rahaa on tarjolla yhteensä 90 miljoonaa euroa.

Jos kivihiilikielto olisi tullut voimaan nopeammassa rytmissä, olisi se ollut jälleen uusi isku valtiovallalta Vaasan suuntaan.

Konsulttiyhtiö Pöyryn tekemän arvion mukaan kaukolämmön hinta olisi noussut eniten juuri Vaasassa. Luku olisi voinut olla jopa 20 prosenttia. Muita kärsijöitä olisivat olleet pääkaupunkiseudun kunnat, Turun seutu ja Pietarsaari (Yle 10.4.).

Hallituksen on määrä tuoda lakiesityksensä syksyllä eduskuntaan. Huojennuksienkin jälkeen laki saattaa tuntua kivihiilikaupungeissa, mutta onneksi vaasalaisten tai pietarsaarelaisten ei tarvitse ottaa koko maapallon ilmaston tilasta kohtuuttoman suurta taakkaa kantaakseen.

Vaasan Sähkön pian eläköityvä toimitusjohtaja Hannu Linna on soimannut hallituksen kaavailuja aiemmin kovin sanoin. Linna on pitänyt kivihiilikieltoa järjen vastaisena.

Linna on uhannut valtiovaltaa myös korvausvaatimuksella, sillä kivihiilivoimaloihin investoidut miljoonat menevät hukkaan, jos laitokset pitää ajaa alas ennen aikojaan. Toimitusjohtajan mukaan monen hiilivoimalan elinkaari entää pitkälle 2030-luvulle (Pohjalainen 23.1.).

Nyt Linnalla on päivän Pohjalaisen haastattelussa huomattavasti maltillisempi ote.

Hallituksen kaavailemat kompensaatiot ovat toimitusjohtajan mielestä ainakin oikean suuntaisia. Linnan mukaan yhtiö on valmis keskustelemaan hiilenkäytön lopettamisen aikaistamisesta.

Toimitusjohtaja sanoo, että kaukolämpöasiakkaat voivat katsoa tulevaisuuteen luottavaisin mielin.

Linnan asenne on oikea. Vaasan seudulla kannattaa nyt keskittyä ajan kanssa pohtimaan tulevien vuosien energialinjauksia niin, että oma osa hallituksen porkkanoista matkaa Pohjanmaalle.

Noin suuria miljoonatukia on harvoin tarjolla.

Jouni Pihlajasaari

Kommentoi