Pääkirjoitus: Halla-ahon valinta tekee levottomaksi sekä hallituspuolueet että omat ministerit

Perussuomalaisten kenttä oli paljon valmiimpi isoon muutokseen kuin puolueen ministeriryhmä puheenjohtaja Timo Soinia myöten. Vaikka pääehdokkaiden eron kapeneminen tunnistettiin, Halla-ahon ylivoima yllätti ja sokaisi.

Jäähyväispuheessa Soini vielä linjasi puolueensa SMP:n perinnön jatkajaksi. Kenttä petti. Se näki ajan muuttuneen ja äänesti filosofian tohtori Jussi Halla-ahon, 46, puoluejohtajaksi. Silmänräpäyksessä alkoi varovaisen muutoksen sijaan iso ryminä.

Suomalaisen hallituspolitiikan epävarmuustekijät kasvoivat. Eteen tulivat hallitus- ja yhteistyökriisit.

Halla-ahon valinta tekee levottomaksi sekä puolueen hallituskumppanit, kokoomuksen ja keskustan, että perussuomalaisten omat ministerit.

Vaikka Halla-aho lähtee sovinnolla tapaamaan huomenna kokoomuksen ja keskustan johtoa, hän on tinkimätön. Hallituskumppanit joutuvat käymään varmasti epämukavuusalueella. Kokoomuksen Petteri Orpo oli tosin jo tiukkana. Hän ei luvannut hallitussopua millä hinnalla hyvänsä. Keskustan Juha Sipilän mukaan perussuomalaisten arvot loikkasivat väärään suuntaan. (Yle Uutiset 10.6.)

Perussuomalaisten omakaan hallituslinja ei tyydytä Halla-ahoa.

Taustalla kaihertaa tieto, jonka mukaan ministerijoukossa tuki Sampo Terholle oli lähes yksimielistä. Muutoksen määrätietoisuutta kuvastaa silti ennen muuta se, ettei edes Soini saa Halla-aholta erityiskohtelua.

Hallituspuolueiden johtajien neuvotteluihin lähtö on maanantaina sikäli helppoa, ettei tulos jättänyt jossiteltavaa. Halla-ahon voitto on selkeä. Perussuomalaiset kulkee nyt EU- ja maahanmuuttokritiikki edellä.

Kentän tuki näkyy kaikessa.

Ei haittaa, vaikka Halla-aho johtaisi Brysselistä. Kun hän sai mieluisan esikunnan, H-joukon kuten Teuvo Hakkarainen kuvasi, johtaminen käy.

Pyrkimys siihen, että kenttä ja johto puhuisivat samaa kieltä tarkoittaa puolueessa väistämättä henkilövaihdoksia puoluehallituksessa, ministeriryhmässä ja puoluetoimistossa.

Halla-aho laittaa yksin askelmerkit.

Yhdessä asiassa Halla-aho on väärässä. Hän sanoo, ettei puheenjohtaja tee puoluetta, vaan sen tekee kenttä.

Ei, johtaja tekee puolueen, varsinkin Halla-aho tekee. Siitä ei ole epäilystä, ja muutos yltää hallitukseen.

Kommentoi