Mörkö nostaa päätään

Euroalue säpsähti, kun nollaa kohti madellut inflaatio on nyt kääntynyt deflaatioksi. Se tarkoittaa, että kuluttajahintojen lievä nousu on muuttunut vastakohdakseen eli kuluttajahintojen laskuksi.

Hintojen lasku ei ole hyvä asia. Siitä voi syntyä kierre, jossa kulutus lopahtaa kohtalokkaasti, kun kansa vain odottelee hintojen laskevan koko ajan lisää.

Sen sijaan inflaation sanotaan olevan kuin voiteluainetta markkinoiden rattaisiin. Siksi esimerkiksi Euroopan keskuspankin tavoite on pitää inflaatio suunnilleen kahdessa prosentissa.

Deflaation välitön syy tällä kertaa on se, että öljyn hinta on laskenut nopeasti ja paljon. Se vaikuttaa taloudessa moneen seikkaan, mikä vähitellen voi laskea hyvin monien hyödykkeiden hintoja.

Deflaatiomörkö kertoo myös siitä, kuinka tärkeätä markkinataloudessa on kyetä pitämään talouskasvua yllä. Kun se on hiipunut lähelle nollaa, deflaatiokin on alkanut nostaa pelottavaa päätään.

Tähänkin ongelmaan ratkaisun avaimia on Euroopan keskuspankissa. Sen odotetaan varsin pian ryhtyvät pumppaamaan lisää rahaa markkinoille siinä toivossa, että rahan arvo kääntyisi takaisin laskuun.

Kommentoi