Maakuntarajat käyvät ahtaiksi

Nykyiset maakuntarajat ovat käymässä ahtaiksi, jos katsoo, mitä esimerkiksi Vaasan sairaanhoitopiirissä tapahtuu.

Potilaita hoidetaan yhä enemmän muualla kuin omassa keskussairaalassa. Potilaat ovat nykyään useasti vaativan hoidon tarpeessa, ja sitä haetaan yliopistollisista sairaaloista. Niitä Suomessa on viisi. Vain niissä palvelutuotanto on kasvussa, joten suuntaus on sama koko maassa (Pohjalainen 1.9.).

Myös maantiede vaikuttaa Pohjanmaalla niin, että palveluja haetaan muualta. Maakunnan pohjoisosista, erityisesti Pietarsaaresta, hakeudutaan usein Keski-Pohjanmaan keskussairaalaan Kokkolaan. Synnytyksissä on tällainen suuntaus havaittavissa erittäin selvästi.

Kun uusien sote-alueiden määrä lyödään hallituksessa ensi kuun aikana lukkoon, on lähdettävä siitä, että nykyisten sairaanhoitopiirien alueet ovat käyneet pieniksi, eikä niiden pohjalle kannata suurta uudistusta rakentaa. Mitä suurempia alueet ovat, sitä tehokkaampia niistä on mahdollista tehdä.

Vaasan piiri on hyvä esimerkki siitä, kuinka paljon talouteen voi kertyä löysää. Se on ollut mahdollista, kun verorahaa on ollut runsaasti käytössä. Esimerkiksi ensi vuonna menoista on tarkoitus puristaa viitisen miljoonaa.

Kommentoi