Kiina säikäytti vuoden alkajaisiksi

Kiina säikäytti heti vuoden alkajaisiksi sijoittajia ympäri maailmaa, myös Suomessa. Jälleen arvaillaan aivan viime kesäisen pudotuksen malliin, mistä pörssikurssien raju heilunta johtuu. Selitykset eivät ole muuttuneet sitten elokuun juuri mitenkään.

Kiinalaiset pörssimarkkinat ovat hyvin omintakeiset ja siksi alttiita suurille heilahduksille.

Niitä ohjaa ainakin vielä hyvin voimakkaasti poliittinen päätöksenteko kaikissa talousasioissa.

Sellainen ympäristö luo epävarmuutta ja herkistää kurssit markkinapsykologialle, jolle nopeat häiriöt nimenomaan alaspäin ovat ominaisia.

Maanantain romahdukselle saatettiin luoda pohjaa jo kuukausia sitten. Kun elokuussa kurssit rojahtivat, Kiinassa päätettiin asettaa romahduksille katto.

Tuo katto on seitsemän prosenttia yhden päivän aikana. Maanantaina se ylittyi ja tarkoitti sitä, että pörssit suljettiin kesken päivän.

Samalla poistettiin suurille omistajille asetettu myyntikielto.

Nämä kaksi hallinnollista päätöstä jo periaatteessa riittävät saamaan aikaan spekulatiivista epävarmuutta pörssielämään, joka lisäksi on Kiinassa vielä melko uutta.

Liikkeellä on suuri kokemattomien piensijoittajien joukko, joka vasta opettelee pörssin saloja ja on taipuvainen ottamaan yltiöpäisiä riskejä.

Kiinan pörssimarkkinat ovat myös hyvin suljetut, joten vapaalle hinnan muodostukselle on esteitä. Esimerkiksi suurilla kansainvälisillä sijoittajilla ei Kiinan pörsseissä ole jalansijaa.

Ilmapiiri voi siten vaihdella nopeasti ja paljon, kuten on nähty nyt ja esimerkiksi viime elokuussa.

Epävarmuuden taustalla on myös todellisia talouden tekijöitä.

Kasvu Kiinassa on hakeutunut jo jonkin aikaa kaksinumeroisista luvuista alaspäin ja on nyt suunnilleen seitsemässä prosentissa. Hitaan kasvun kauden ennustetaan jatkuvan ja kasvulukujen vielä hieman laskevan.

Esimerkiksi 2000-luvulla Kiinan kasvu on ollut erittäin voimakasta mutta hyvin epätasaista.

Myös velkaongelmat vaivaavat yrityssektoria. Niiden purkaminen ottaa oman aikansa ja painaa tuloksia.

Muu maailman ei säikähtänyt Kiinan pörssinotkahdusta nyt läheskään niin paljon kuin vielä elokuussa.

Suomessakin kurssit laskivat mutta nyt vain 2 - 3 prosenttia, kun loppukesällä nähtiin 5 - 10 prosentin miinuksia.

Suomalaiset sijoittajat ovat ymmärtäneet, että kotimaisten yritysten talousluvuissa ei tapahdu yhdessä yössä mitään sellaista, joka antaisi aiheen romahdukseen aina, jos Kiinassa tapahtuu jotakin dramaattista.

Myöskään maailman pörsseissä ei nähty kovin suuria pudotuksia.

Muualla kuin Kiinassa kuitenkin seurataan tarkoin maan talouden kehitystä, ja ajan myötä mahdollinen alavireinen tulevaisuus hinnoitellaan muualla pörssikursseihin.

Merkkejä tästä voidaan nähdä joissakin suomalaisyhtiöissäkin, joilla on vahva asema Kiinassa.

Kommentoi