Kaunokirjoitus tulee aivoista

Juuri kun Suomessa ja muuallakin maailmassa luovutaan kaunokirjoituksesta, tulee todisteita siitä, kuinka tärkeitä aivoille ovat kaunokirjoitus ja käsin tehtävät työt.

Ei ole yhdentekevää, miten muistiinpanot kirjoitetaan (Yle1, Tiedeykkönen 28.4.). Muistiinpanotekniikkaa yliopistossa vuosikymmeniä opettanut Jaana Venkula sanoo, että käsin kirjoitetut asiat jäävät paremmin mieleen kuin tietokoneella kirjoitetut. Aivot joutuvat seulomaan kuullun, kun muistiinpanot kirjoitetaan "kaunolla".

Muutaman vuoden on ollut yleinen suuntaus istuttaa lapsi mahdollisimman varhain tietokoneelle, koska on ajateltu, että rajaton oppimateriaali on jokaisen etu. Sitä ei ole osattu ottaa huomioon, että koneen nappuloiden painaminen ei anna aivoille samanlaista ruokaa kuin yhteen kirjoitettujen kirjainten piirtäminen käsin.

Tietokoneella on sitä paitsi paljon valtaa ja statusta. Puhelimen räpläämistä kokouksessa pidetään moukkamaisena, mutta tietokone nenän edessä antaa vaikutelman osaajasta.

Läppärillä saa luennosta nopeasti muistiin paljon tietoa, mutta pääkohdat saattavat hukkua. Käsin kirjoitettuna aivot seulovat ja sanoja on vähän.

Hyvä puoli paremmuuskiistassa on se, että jokainen voi testata asiaa itse.

Kommentoi