Huumeet tekivät pesän ammattikouluun

Hälyttävät tiedot huumeiden käytöstä Vaasan ammattiopistossa pakottavat kodin, koulun ja oppilaat tarttumaan vakavasti päihdeongelmaan.

Vaasan ammattiopistossa huumeiden kokeileminen on kaksi kertaa yleisempää kuin lukiossa.

Viimevuotisen kouluterveyskyselyn mukaan lähes joka viides ammattikoululainen on kokeillut huumeita ainakin kerran. Lukiosssa harvempi kuin joka kymmenes on kokeillut huumeita.

Vastaajia oli yli 600 molemmissa opinahjoissa.

Päihdehuolto Vaasassa on huomannut kannabiksen suosion. Nuorimmat käyttäjät ovat vasta 13-vuotiaita lapsia. Suonensisäisiäkin huumeita on tavattu nuorison keskuudessa.

Oppilaat hoitavat muun muassa ahdistustaan kannabiksella.

Kannabiksen poltto tutkitusti pahentaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä, skitsofreniaa. Se voi pidentää sairausjaksoja ja lisätä maanisia oireita.

Helpotusta huumeista hakeva nuori ajautuu herkästi vain syvemmälle masennuksen syövereihin. Herkkä mieli pirstaloituu entistä pahemmin.

Nykylaki mahdollistaa huumetestin ottamisen oppilaalta vuorokauden kuluessa. Tähän kontrolliin esimerkiksi Vaasan ammattiopiston tulee turvautua kakistelematta, ettei ongelma räjähdä vielä pahemmin käsiin.

Kannabiksen käyttöä ei välttämättä tarkasti huomaa. Kun haitat näkyvät selvemmin, irti pääseminen voi olla jo vaikeampaa.

Suhtautuminen kannabikseen näyttää muuttuvan yhteiskunnassa vauhdikkaasti sallivammaksi.

Amerikan mantereelta lähtenyt kannabiksen vapauttamisen uusi aalto lyö laineita myös Suomeen.

Alkuvuoden tapauksiin on kuulunut Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman myönteiset kannabisarviot. Hän ilmoitti, että kannabis ei ole alkoholia pahempi huume. Marihuanan käyttö laillistettiin Washingtonin ja Coloradon osavaltioissa.

Amerikka-vertauksissa kannattaa pitää visusti mielessä, että päihteiden käyttö on kulttuurisidonnaista. Suomen ei kannata hävetä sitä, että meillä huumeongelma ei vielä ole yhtä vakava kuin monessa muussa länsimaassa.

Suomessa ei pidä ottaa oppia Yhdysvalloista tai vaikkapa Uruguaysta, joissa marihuanan laillistamista on perusteltu huumemafian kuriin laittamisella. Ongelma on päässyt jo niin isoksi, että yhteiskunnan on pakko asettaa huumeet haittajärjestykseen.

Alkoholi tuo jo miljardiluokan inhimilliset ja taloudelliset menetykset vuosittain. Huumeiden salliminen pahentaisi tilannetta entisestään. Myös yhteiskunnan vapaamielisemmät huumekannat lisäävät kokeiluja.

Uuden vitsauksen sallimista ei voi perustella sillä, että toinenkin myrkky on sallittu.

Huumetilanteeseen kannattaa valpastua Vaasassa. Asiaa ei pidä sysätä vain viranomaisille.

Tehokas toiminta edellyttää laajamittaista yhteistyötä kodin, koulun, oppilaiden ja viranomaisten välillä. Huumeet eivät ole kenenkään yksityisasia.