Hautakynttilät voi käydä ostamassa myös tänään

Tänään lauantaina kaupat saavat ensimmäistä kertaa pitää ovensa auki pyhäinpäivänä.

Pyhäinpäivä on perinteisesti ollut päivä, jolloin koko Suomi on tuntunut olevan kiinni. Kiihdyttääkö aukioloaikojen vapauttaminen yhteiskunnan maallistumista? Todennäköisempää on, että tilanteeseen totutaan melko pian, ja pyhien vietto jatkuu toistaiseksi suurimmalta osin ennallaan.

Kaupan liiton lokakuussa julkaiseman selvityksen mukaan suurin osa kuluttajista on ollut tyytyväisiä vapautuneisiin aukioloaikoihin. Erityisesti lauantai-iltojen ja sunnuntaiden aukioloja on hyödynnetty. Viikonloppuisin kaupoissa käyvät erityisesti lapsiperheet ja isoissa kaupungeissa asuvat. Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä aukioloaikojen vapauttamisen helpotettua arkea.

Vapauttamisella on myös työllistävää vaikutusta, sillä moni kauppa on palkannut lisää henkilökuntaa tai lisännyt työtunteja nimenomaan aukioloaikojen vapauttamisen ansiosta.

80 prosenttia kaupoista näkee vapauttamisen kiristäneen kilpailua. Sekin voi kääntyä jollain tapaa kuluttajien eduksi.

Paluulle tiukkaan sääntelyyn on enää vaikea nähdä perusteita.

LAURA ANNILA

Kommentoi
  • Pääkirjoitus: Uusia mahdollisuuksia näkyy energiamarkkinoilla

  • Pääkirjoitus: Surkeasti epäonnistunut Yle käänsi selkänsä Vaasalle ja pohjalaisille – Jos jääkäreiden satavuotisjuhlissa ei ole uutista, ei ole Viron satavuotisjuhlissakaan

  • Pääkirjoitus: Huominen joulunavaus on toivottu piristys Vaasan keskustan liike-elämälle

  • Pääkirjoitus: Mielenterveyden ongelmia joudutaan yhä salailemaan, eikä niin pitäisi olla