Ari Vatanen tähtää huipputehtävään

Entisen tuupovaaralaisen rallikuski Ari Vatasen päätä ei huimaa varttuneemmilla vuosillakaan.


Perjantaina mies pudotti uutispommin. Hän aikoo olla ehdokkaana kansainvälisen autoliitto FIA:n puheenjohtajaksi.

Vaikka autoliitto ei olekaan maailman suurin urheilujärjestö, sen huomio- ja julkisuusarvo mediassa (lehdet, tv, radio) on aivan omaa luokkaansa.

Euroopassa FIA:n Mosley on tunnetumpi nimi kuin kansainvälisen olympiakomitean KOK:n puheenjohtaja Jacques Rogge.Suomalaisen valtti kovassa puheenjohtajakisassa on hänen hyvä maineensa.

Tehtävän nykyinen haltija britti Max Mosley on ollut useiden skandaalien keskipisteessä. Milloin häntä on kärvennetty natsisympatioista, milloin omituisista seksuaalivieteistään.

Kristillisien arvojen puolesta liputtava "maitopoika" Vatanen on toista maata. Hän on kielitaitoinen ja hänet tunnetaan sovittelevana persoonana mutta peräänantamattomana taistelijana.

Kansainvälisyys oli myös hänen ansionsa kun hänet valittiin Ranskasta EU-edustajaksi kaksi vaalikautta sitten.Muut puheenjohtajaehdokkaat eivät voi aliarvioida Vatasen ehdokkuutta.

Vatasen tuttavapiiriin kuuluu pitkän aktiiviuran ansiosta valtava joukko vaikutusvaltaisia autourheiluihmisiä. Ystävällisen ja helposti lähestyttävä kosmopoliitin lähipiiriin lukeutuu mm. rallimaailmasta formulasirkukseen siirtynyt ranskalainen Jean Todt. Todtia on usein tituleerattu autourheilun kummisedäksi.

On tietysti aiheellista epäille, voisiko pienestä Suomesta nousta henkilö FIA:n jättiorganisaation johtoon.

Tosiasia on, etteivät F1-sarjan suomalaiskuljettajatkaan kumarra tilastollisia todennäköisyyksiä.

FIA:ssa on hyvin tilaa vielä yhdelle sisukkaalle suomalaiselle.