ABB:n jupakasta pian normiarkeen

Helsingin ABB:n tehtaalta irtisanotun pääluottamusmiehen lähtö sai aikaan melkoisen jupakan.

Metalliliiton jäsenet marssivat ulos ainakin kymmenessä yrityksessä ympäri Suomea. Myös Vaasassa ABB:n tehtaan toiminta lamaantui, kun iso joukko työntekijöitä poistui työpaikaltaan kesken päivän (Pohjalainen 13.12.).

Tilannetta ei riittänyt rauhoittamaan se, että ABB ja irtisanottu pääluottamusmies pääsivät jo keskiviikkona sopuun työsuhteen lopettamisesta.

Pääluottamusmies irtisanottiin sen jälkeen, kun työtuomioistuin katsoi hänen tukeneen aktiivisesti laittomia lakkoja. ABB:n Helsingin tehdas tuomittiin maksamaan hyvityssakko työrauhavelvollisuuden rikkomisesta (HS 13.12.).

Työmarkkinajärjestöt neuvottelevat parhaillaan työelämän pelisäännöistä. Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto lähti kävelemään neuvotteluista protestina ABB:n luottamusmiehen potkuille. Vielä ei ole selvää, koska Metalliliitto palaa neuvotteluihin.

Toivottavasti tällä viikolla päästään takaisin päiväjärjestykseen. Suomen työtaistelutilastolle ei voi hurrata. Kitukasvuisessa maassa on menetetty tänä vuonna lähes 30 000 työpäivää samaan aikaan, kun vaikkapa Ruotsissa tehtaat takovat keskeytyksettä hyvää kansankodin vaurauden eteen.

Kommentoi