Päivän kulma: Protestilaulu alkuperäisessä käytössä

Presidentti Donald Trumpin valinnan seurauksiin kuuluu sekin, että Yhdysvaltojen toiseksi kansallislauluksi kutsuttua This Land Is Your Landia, suomeksi Tämä maa on sinun maasi, lauletaan taas alkuperäisessä tarkoituksessaan: protestina.

Laulun alkuperäinen esittäjä ja kirjoittaja on folkmusiikin uranuurtaja Woody Guthrie. Hän teki sen ennen sotaa vasemmistolaiseksi protestiksi uskonnolliselle ja isänmaalliselle laululle God Bless America eli suomeksi Jumala siunaa Amerikkaa.

Guthrien laulusta on vuosikymmenien aikana tullut maan suosituimpia folkhymnejä.

Sen alkuperäinen tarkoitus on unohtunut ja haalistunut. Laulajat mieltävät sen nykyään rakkauden osoitukseksi Amerikalle.

Laulussahan kerrotaan, miten Amerikka on kaikkien maa Kaliforniasta New Yorkin saarelle rotuun ja kansanluokkaan katsomatta.

– Amerikka on tehty minua ja sinua varten punapuumetsistä Golfvirran vesiin, kuuluvat sanat.

This Land Is Your Land nostettiin maan toisena kansallislauluna kansakunnan kaapin päälle viime vuosikymmen alussa.

Silloin Yhdysvaltojen kongressin kirjasto lisäsi Guthrien laulun kansalliseen äänitallenteiden luetteloon. Sinne pääsevät tallenteet, joita pidetään kulttuurisesti, historiallisesti tai esteettisesti tärkeinä.

This Land Is Your Land esitettiin näyttävimmin viimeksi vuonna 2009 presidentti Barack Obaman virkaanastujaisissa. Laululla juhlistettiin tuolloin maan ensimmäisen värillisen presidentin valintaa. Esittäjänä oli folk-veteraani Pete Seeger eri kansallisuuksista kootun kuoron säestämänä.

Suomessa laulun levytti 1970-luvun puolivälin jälkeen Mikko Perkoilan Arkiviisu-yhtye Tomuinen tie -LP:lle. Levylle on suomennettu toistakymmentä Woody Guthrien laulua. This Land Is Your Land esitetään alkuperäiskielellä.

Yhdysvalloissa laulu on nyt otettu kansakunnan kaapin päältä, ja siitä on pyyhitty pölyt. Laulua on laulettu viime viikkoina vuoroin äänekkäänä ja hiljaisena protestina. Ensinmainittuna se on kuultu lukuisissa mielenosituksissa, joissa on vastustettu presidentti Trumpin eri kansallisuuksia syrjivää politiikkaa ja heitä koskevaa maahantulokieltoa. Hiljaisena protestina laulu kuultiin viimeksi viime viikolla. Supertähti Lady Gaga esitti sen maan jalkapallon NFL-liigan mestaruusottelun puoliajalla.

REIMA LUUKKANEN

Kommentoi
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat yleisolta
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi


Luetuimmat paakirjoitukset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi