Päivän kulma: Odottavan aika on pitkä

Syyskesällä 2015 Suomeen matkasi turvaa hakemaan huomattavasti enemmän ihmisiä kuin ennen. Maahanmuuttoviraston mukaan tuona vuonna turvapaikanhakijoita tuli 32 476.

Alkoi pitkä odotus. Sen tuloksena olisi palautus Suomen rajojen ulkopuolelle tai pieni muovinen kortti, oleskelulupa, jota voi ylpeänä kantaa lompakossa.

Odottelun tulijat arvasivat, mutta muun voisi tietää vasta, kun sen kokisi. Maa oli vieras, kieli outo, ja päivä alkoi kääntyä kaamokseen.

Onneksi tuli lumi. Eräässä vastaanottokeskuksessa joukko odottelun uuvuttamia turvapaikanhakijoita huomasi, että vanhusten on vaikea liikkua kaupungilla kinosten keskellä.

He lyöttäytyivät yhteen järjestöväen ja kaupungin kanssa, alkoivat luoda lunta ja saivat vastineeksi kahvikupillisen. Lapiointi loppui, kun valvojan edellyttämissä turvallisuusasioissa oli puutteita.

Samaan aikaan työ- ja elinkeinoministeriössä pohdittiin laajemmin turvapaikanhakijoiden mahdollisuuksia kiinnittyä työn avulla. Sekä vapaaehtois- että palkkatyön käytäntöjä olisi sujuvoitettava.

Yksi hidaste palkkatyöhön pääsyyn oli karenssi. Vaikka turvapaikanhakijan asiakirjat olisivat kunnossa, hänen oli odotettava töihin menoa kolme kuukautta. Ilman papereita jakso oli puoli vuotta.

Monella odottelu jatkuu yhä. Myös karenssit ovat ennallaan. Työministeri ilmeisesti katsoi, että hakijoiden nopeampi pääsy työelämään lisäisi Suomen vetovoimaisuutta.

Hallitus kertoi joulukuussa 2015 haluavansa tyrehdyttää hakijoiden ”hallitsemattoman virran”. Vaikka se puhui samalla kotoutumisen edistämisestä ja hakijoiden toimettomuuden vähentämisestä, vallalle tuli tylyyttä.

Onneksi pinnan alla tapahtuu muutakin. Naiset opettavat suomea luku- ja kirjoitustaidottomille naisille. Lapset ystävystyvät, vaikka vanhemmat kyräilevät.

Tulijoita Suomeen on entistä vähemmän, mikä tosin ei kerro maailmantilanteen rauhoittuneen. Viime vuonna turvaa Suomesta haki noin 5 600, ja tänä vuonna viranomaiset odottavat 10 000:ta hakijaa.

Entä vuonna 2015 tänne saapuneet? Alle kolmasosa heistä on saanut myönteisen päätöksen, ja muut voivat valittaa.

Tilapäisyys on vakiintunut, ja odottelijoista on tullut pysyvä osa Suomea. Ei ole kenenkään etu, jos se on irrallaan muusta.

MARIA KALLIOKOSKI

Kommentoi
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat yleisolta
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi


Luetuimmat paakirjoitukset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi