Pääkirjoitus: Lepomäki antaa lisäpotkua orastavalle nousulle, Vihriälä virnistää Pohjanmaalle

Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) sanoo, että Suomen talouden eteen pitää tehdä nykyistä enemmän, koska aika on rahaa. Ajatuspaja Liberan entinen johtaja asettuu nokikkain pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa, vaikka ymmärtää Sipilän luovan myönteistä ilmapiiriä.

Sipilä vakuuttaa käänteen tapahtuneen. Työllisyyskehitys on vahvaa, ja valtion velkaa tuli viime vuonna lisää vain 2,5 miljardia. Se on yli puolet arvioitua vähemmän. (Pohjalainen 9.2.)

Oppositio tarttui kiivaasti orastavan nousun kehumiseen. Sipilä joutui myöntämään, että valtion kassa on pienentynyt 1,3 miljardia euroa.

Kokonaisuutena talous on silti Sipilän mukaan vahvistunut. Kiky-sopimus ja hallituksen toimet vaikuttavat.

Lepomäki pudottaa edustamiaan hallituspuolueita maan pinnalle tiukoilla sanavalinnoilla. Hän ärähtää, että taloustilanne on surkea, ja kunnianhimon tason pitäisi olla nykyistä korkeampi. Kasvu on velkavetoista ja kaiken lisäksi tavaraviennin arvo jäi joulukuussa viisi prosenttia alemmalle tasolle kuin vuosi sitten.

Taloudessa on toki myönteisiä merkkejä, mutta on liian hyväuskoista tuudittautua tuohon värähtelyyn. Kun lisäleikkauksiin ei Sipilän eikä valtiovarainministeri Petterin Orponkaan (kok.) mukaan mennä, on oikeus kysyä, mihin uskalletaan enää asettaa talous- ja työllisyystavoitteet.

Lepomäessä on erikoista rohkeutta. Hän ei kumartele, vaan toteaa (Yle1 8.2.), että tarvitaan leikkauksia, rakenneuudistuksia ja joustoja työmarkkinoille. Hänellä on paljon suurempi keinovalikoina kuin Sipilällä ja Orpolla rakentaa talouden puskuria. Ja nousun aikaan se on tehtävä.

Toiset innostuvat, toiset inhoavat.

Talouden tietäjät ovat nyt laajasti liikkeellä. Vimpelissä kasvanut Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä ja Vaasassa kasvanut STTK:n pääekonomisti Ralf Sund hakivat originellisti pohjalaisuuttaan aamutelevisiossa (Yle1 9.2.).

Heiltä kysyttiin, mistä johtuu alueen muuta maata parempi työllisyys. Sund naureskeli, ettei pysty lainkaan antamaan objektiivista vastausta.

Vihriälä epäili, että syynä on outo stigma. Työttömyys on erityisen tyly olotila ja pohjalainen katsoo, että on itse isosti vastuussa työn hankinnasta. Se tepsii. Toki toiminta on enemmän itsellistä kuin yhteisvastuullista.

PIRJO RAUTIO

Kommentoi