Yvonne de Bruyn osasi vaikuttaa

Vuoden 1954 Miss Suomi ja Miss Eurooppa-kilpailun perintöprinsessa Yvonne de Bruyn menehtyi kesäkuussa kotonaan Orimattilassa. Yvonne de Bruyn oli paljon muutakin kuin karismaattinen missi. Yvonne avioitui vuonna 1955 kurikkalaisen lakkitehtailijaperheen pojan Pentin kanssa. Finn Karelia Virke Oy:n pr- ja tiedotusjohtajana hän oli näkyvä hahmo suomalaisessa vaatetusteollisuudessa.

Yvonne oli myös tärkeä kunnallinen vaikuttaja Orimattilassa. Hänellä oli monia paikallisia ja maakunnallisia luottamustehtäviä, jotka hän hoiti ahkerasti ja kunnialla. Yvonnen pr-henkinen toimintatapa ja ystävällisyys toivat hänelle vaikutusvallan lisäksi paljon ystäviä ja tukijoita.

Tutustuin Yvonne de Bruyniin 90-luvulla. Kun minut valittiin Suomen Ampumahiihtoliiton puheenjohtajaksi, Yvonne valittiin hallitukseen ja hallituksen markkinointivaliokunnan puheenjohtajaksi. Yvonne osasi asiansa monista järjestöistä saamansa kokemuksensa voimalla.

Media oli Yvonnen ansiosta kiinnostunut ampumahiihdosta. Yvonnen suhteet mediaan takasivat sen, että toimittajia riitti erilaisiin tilaisuuksiin. Varsinkin Satumaa-ristelyillä oli useita Yvonnen toimittajatuttuja.

Vuoden 1997 lopussa Yvonne kertoi minulle suunnitelmastaan tavata ystävänsä ministeri Aatos Erkko ja pyytää Helsingin Sanomia Suomen Ampumahiihtoliiton tukijaksi. Pontta ajatukselle antoi se, että ampumahiihtäjät menestyivät 1990-luvun loppupuolella hyvin maailman cupin kilpailuissa.

Tammikuussa 1998 Erkon sihteeri soitti ja pyysi päivälliselle 22.1.1998 Erkon ja Yvonne de Bruynin kanssa. Tapaamisessa ilmeni, että Erkko oli kiinnostunut ampumahiihdosta ja sen taloudesta. Keväällä tavattiin uudelleen. Paikalla oli nyt myös Erkon henkilökohtainen sihteeri Martti Andersen, joka sai tehtäväkseen valmistella kolmivuotisen tukipaketin, joka oli suuruudeltaan useita satoja tuhansia markkoja. Erkko oli pannut merkille, että Ville Räikkönen oli voittanut pronssia Naganon olympiakisoissa ja naiset olivat saavuttaneet MM-pronssia joukkuekilpailussa.

Mustia pilviä aikoi kuitenkin tulla taivaalle. Ilkka Suominen oli europarlamentti-innostuksessaan ottanut vastaan ryhmän, joka oli pyytänyt häntä Ampumahiihtoliiton puheenjohtajaehdokkaaksi. Suominen uskoi valinnan auttavan häntä vaaleissa ja suostui.

Keskusteluissa Martti Andersenin kanssa kävi ilmi, ettei Suomen Taistoluisteluliiton entinen puheenjohtaja Erkko pitänyt siitä, että Ilkka Suomisen vaimo Riitta Suominen oli syrjäyttänyt Erkon Jane-vaimon Helsingissä vuonna 1999 järjestettävien taitoluistelun MM-kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtajan tehtävistä. Riitta Suominen oli valittu puheenjohtajaksi vuonna 1997.

Lokakuun 5. päivänä 1998 Hesarin urheilutoimittaja soitti minulle ja kertoi, että Suomisen taustajoukot olivat keränneet etukäteen valtakirjoja sadalta urheiluseuralta puheenjohtajavaalia varten. Suomisen valinta näytti selvältä. Seuraavana päivänä soitti Andersen ja kertoi, että Erkko oli tällä kertaa vetäytynyt hankkeesta.

 

Muistan, kuinka Yvonne de Bruyn oli suruissaan. Ymmärsimme kuitenkin vetäytymisen taustat.

ILMARI YLÄ-AUTIO

Kirjoittaja on seinäjokelainen lakimies ja liikuntaneuvos