Yleisurheiluväki tiennäyttäjänä

Seinäjokelaiset yleisurheilijat ovat niittäneet mainetta vuosikymmenten aikana. Janan alkupäästä ja lopusta löytyvät parhaat saavutukset.


Aino Autio, Erkki Blomster, Pentti Uusihauta ja Jorma Valtonen olivat aikansa mestareita. Heistä Autio, Uusihauta ja Valtonen edustivat Suomea Helsingin olympiakisoissa vuonna 1952. Erkki Blomster ylsi jopa pronssimitaliin estejuoksun EM-kisoissa. Nykyhetken kirkkain tähti, keihäänheiton maailmanmestari Tero Pitkämäki, saavutti Pekingin olympiakisoissa vuonna 2008 pronssia, mikä on kaikkien muistissa.

Seinäjoen Urheilijat ry:n (SU) historiasta löytyy menestyneitä yleisurheilijoita, joista Jouppilan veljekset Jaska, Kaappoo, Eero ja Matti ja Kaapoon pojat Antti ja Jussi muodostavan oman lukunsa. He olivat värikkäitä heittäjiä ja työntäjiä, joiden tulokset monen kohdalla paranivat iän mukana. Uusia tähtiä on nousemassa.

SU on kunnostautunut monien suurten yleisurheilukilpailujen järjestäjänä. Kalevan Kisat Seinäjoella on pidetty vuosina 1952, 1975 ja 1999. Seuraavat Kalevan Kisat saataneen Seinäjoelle ensi vuosikymmenen loppupuolella.

Uuden Seinäjoen kaupungin alueella toimivien seurojen saavutukset ovat myös mittavia. Juuri 10-vuotisjuhlaansa viettänyt Nurmon Urheilijat, Peräseinäjoen Toive ja Ylistaron Kilpa-Veljet ovat tehneet hyvää työtä.

Seinäjoella viime kesänä järjestetyt nuorten SM-kisat (17-16-vuotiaat) muodostivat käännekohdan. Edellä mainitut seurat olivat yhdessä järjestämisvastuussa ja tuloksena olivat erinomaiset kisat. Urheilijat menestyivät mainiosti. Kisoista jäi kisakoneistolle "hyvä maku suuhun".

Nuorten SM-kisojen aikana voimistunut neljän seuran yhteistyö sai uutta energiaa ja yhdistyminen, jota SU:n taustavaikuttajat olivat jo pitkään pohtineet, toteutui lopultakin. Nurmon Urheilijoiden johtohenkilöt olivat avainasemassa yhdistymisen viime metreillä.

Nurmon Urheilijat ry:n 10-vuotisjuhlan (1.11.) jälkeen pidetyssä ylimääräisessä kokouksessa seuran nimi muutettiin Seinäjoen Seudun Urheilijat ry:ksi (SSU).

PeTo, SU ja YKV ovat tehneet osaltaan uuden seuran käynnistymiseen liittyvät päätöksensä. Yleisseurojen toiminta jatkuu muuten ennallaan. Yleisurheilukin voi pysyä ohjelmassa. Tärkeintä on kuitenkin, että nyt on tehty mahdolliseksi urheilijoiden liittyminen uuteen seuraan, joka aloittaa toimintansa 1.1.2010.

Seinäjoen seudun Urheilijat ry:n yhteisenä tavoitteena on, että yleisurheilua voidaan harrastaa Seinäjoen kaupungin joka kolkassa.

Seinäjoelle seurojen yhdistymisellä on oma pr-arvonsa. Uuden seuran johtotähti Tero Pitkämäki on tähän saakka julkisuudessa liitetty milloin Ilmajokeen, milloin Nurmoon, vaikka on jo muutaman vuoden asunut Seinäjoella. Ensi kesänä hänet yhdistetään entistä näkyvimmin Seinäjokeen uuden seuran myötä, vaikka hän on muuttamassa Ilmajoelle.

Urheilulla on merkittävä julkisuusarvo. Kurikka tunnetaan Juha Miedosta. "Mietaa" luo myönteistä mielikuvaa myös kotikunnasta.

Mutta eivät kaikki elä urheilusta. Siitä sain konkreettisen oppitunnin, kun Münchenin olympiakymppi lähti viimeiselle kierrokselle Lasse Virenin johdolla. Puhelin soi. Ihmettelin hetken, että kuka voi soittaa. Puhelimessa tuntematon miesääni esitti kysymyksen: "Minkälaisia asiakirjoja tarvitaan lainhuudatuksessa"? En tiedä, vastasin ja suljin puhelimen.

Viren voitti. Kultaa tuli, mutta uutta puhelinsoittoa ei.


Ilmari Ylä-Autio / Kirjoittaja on seinäjokelainen lakimies