Vapaamatkustajat pakkotöihin

KOLUMNI

Kävelin iltakymmeneltä Vaasan torin poikki. Nainen kyykki edessäni polkupyöränsä vieressä, ikään kuin jotain etsien.

Kysyin mitä hän etsi. Nainen vilkaisi minua. ”En mitään,” hän vastasi hiljaisella äänellä. Muovikassin pohjalla näkyi tyhjiä pulloja ja tölkkejä. Taskussani oli kymppi, jonka ojensin naiselle epävarmana; kenties hän loukkaantuisi almusta. Nainen kiitti hiljaisella äänellä.

En ollut hyvä ihminen. Eläkkeestäni liikenisi toinenkin kymppi tarvitsevalle.

Maassa kyykistelevät eivät näe Vaasan upeaa oopperaesitystä, josta olin tulossa. He ilmestyvät jostain varhain aamulla tai yön pimetessä - jonnekin he poistuvat ennen päivän kajoa. He toivovat lapsilleen lämmintä kerrastoa ”Hyvä joulumieli” – keräyksestä.

Me sattumamenestyjät emme näe konttaavia, koska nenämme osoittaa ylväästi yläilmoihin. Monia harmittavat ”heikon ihmisaineksen” (nuoren poliitikon ilmaus) saamat tuet. Viidesosa suomalaisista, on liian lahjattomia työelämään, julisti Wahlroos pikkusormi elegantisti koholla. Mitä teemme miljoonalle suomalaiselle?

Ministeri vaati viime kesänä, että vastikkeettomasta sosiaaliturvasta pitää päästä eroon. Sosiaaliturvan saajan olisi pakko osallistua ”yhteiskunnalliseen toimintaan", hän kovisteli.

Ministeri kertoi, että oma aikataulu on kireä, edessä on saunaparaati, elotryskööt ja monet markkinat. Äkkiä oivalsin, että jokainen voi osallistua ”yhteiskunnalliseen toimintaan", kyse on vain halusta. Tarjoan ideoita työttömien, kotiin piiloutuneiden ja toreilla konttaavien virkistämiseksi:

Hei, te sadat tuhannet masentuneet! Suksikaa saunaparaatiin jynssäämään arvohenkilöiden selkiä! Voitte saada tippiä. Muistakaa kuitenkin maksaa verot, karttakaa veroparatiiseja.

Syrjäytynyt mies, mene markkinoille värikuula-ammunnan maalitauluksi! Toivosi menettänyt yksinhuoltaja, asetu lavalle merenneidoiksi, pallonheittäjien palkinnoiksi. Kun tiput vesialtaaseen, kiljahda! Saat kahden euron kannustelisän.

Ennustajille, ihmeparantajille ja kengänkiillottajille on aina tarvetta.

Jos sinulla ei ole omaatuntoa, perusta oma uskonlahko ja myy taivasosuuksia. Jos näet harhoja, myy villeimmät visiosi hallitukselle.

Työttömät tohtorit, ottakaa oppia Amerikasta! Perustakaa kimpassa verkkoyliopisto ja myykää kunniatohtorin arvoja, 20 000 per hattu.

Täystyöllistetystä Neuvostoliitostakin saa ideoita. Potkut saaneet pankkivirkailijat voivat jakaa yleisissä toileteissa paperit ja kuivata asiakkaiden kädet, toimittajat ja insinöörit seiskööt hotellien ovilla koppalakit päässä.

Marx käski maailman proletaareja yhtymään. Koppalakit valikoisivat sorron yöstä ne naispuoliset työn orjat, jotka saisivat toteuttaa tuota kommunistisen manifestin ilosanomaa hotellien sisätiloissa, nyt ihan luvalla, hyvää maksua vastaan.

Eikä unohdeta DDR:n mallia. Kun jokainen vakoilisi toistaan, tryskäisimme yhteiskunnallisen toiminnan huipulla, Pohjois-Koreankin edellä. Paraateja niillä riittää, mutta eipä ole saunaparaatia!

Eduskunnasta ja EU-parlamentista pudonneet edustajat eivät ideoitani kaipaa. Kun sopeutumiseläke loppuu, hyvien veljien sylit odottavat.

KARI UUSIKYLÄ

Kirjoittaja on kasvatustieteen emeritusprofessori

Kommentoi