Vaasan maakunta-arkisto vaarassa

Vaasan seudulla on viime vuosina totuttu siihen, että kun Helsingin herrat - ja nykyisin yhä useammin rouvat - jotain suunnittelevat, niin yleensä se ei tiedä tänne hyvää.

Toki poikkeuksiakin on. Hovioikeus näyttää pysyvän. Ja hätäkeskus. Mutta varpaillaan ja tarkkana pitää olla koko ajan.

Velmuiluyrityksiä kuuluu olevan vielä liikkeellä molempien osalta.

Uusin uhanalainen on Vaasan maakunta-arkisto. Nimi johtaa harhaan. Ei se ole pelkkää Vaasaa vaan koko entistä Vaasan lääniä koskeva tärkeä tiedon säilyttäjä. Sieltä löytyvät vaikkapa Santeri Alkion paperit

Tämä sinne Seinäjoelle näin muistutukseksi kirjattakoon, jotta puolustustaisteluun löytyisi tukea myös itärintamalta. Ettei tarvitse tyytyä pelkästään jääkärien maihinnousujäljillä kamppailemaan.

Maakunta-arkiston tulevaisuudesta eivät ainakaan poliitikot ole vielä kovaa porua pitäneet. Kannattaisi ehkä herätä, ettei ole liian myöhäistä ja päätökset onkin tehty.

Suunnitelma on sellainen, että Jyväskylän ja Vaasan maakunta-arkistot yhdistetään erityiseksi Keski-Suomen maakunta-arkistoksi. Pääpaikkana olisi Jyväskylä ja toisena toimipisteenä Vaasa.

Kiitos vaan tästäkin vähästä, mutta jossain mättää.

Hankkeen tavoitteena on kansallisen arkistolaitoksen remontti. Sen peruspalikka on suuren keskusarkiston rakentaminen Mikkeliin. Mikkelin kanssa kilpaili Jyväskylä, mutta hävisi.

Halutaanko nyt aivan Mikkelin naapurissa sijaitsevaa Jyväskylää lepyttää yhdellä Vaasalla?

Arkistojen kokoa mitataan hyllykilometreillä. Jyväskylässä noita kilometrejä on 7,3, Vaasassa 15,4. Erityisesti alueellisesti mutta myös arkistojen koon suhteen vaikuttaisi paljon luontevammalta yhdistää Jyväskylä Vaasaan, jos välttämätöntä on jotain tehdä.

Toinen luku pohdinnan pohjaksi: Vaasassa on arkistotilaa lähes kaksi kertaa niin paljon kuin Jyväskylässä.

Pakko on vetää esiin myös kielikortti. Vaikka Vaasassa säilyisivätkin ruotsinkieliset palvelut, niin laulun sanoja lainaten pelko on suuri jopa Kokkolassakin, että taso laskee, kun arkistosta tulisi vain pelkkä sivupiste.

Lisää ruutia piippuun.

Aluehallintoa uudistetaan niin,että arkistolaitos ottaa vähitellen vastaan entisten lääninhallitusten arkistot. Siinä kääntyisivät maineikkaat Vaasan läänin maaherrat haudoissaan, kun kuulisivat, kuinka elämäntyö siirretään jonnekin Keski-Suomen maakunta-arkiston hoteisiin, vaikka papereiden fyysinen olo jatkuisi Vaasan holveissa.

Vaasan hovioikeuden ja maakunta-arkiston välillä vallitsee myös tiivis historiallinen yhteys.

Ja miten tämä asia on Ruotsissa hoidettu. On tehty uudistus, mutta maakunta-arkistot jatkavat entisillä nimillään entisissä paikoissaan.

Maakunta-arkisto on lisäksi alueellinen kulttuurilaitos, jonka suhteellinen merkitys on luonnollisesti suurempi esimerkiksi Vaasassa kuin Turussa.

Tässäpä aseita päättäjille ja vaikuttajille, kun lähtevät kamppailemaan Vaasan maakunta-arkiston puolesta.

Siis kun, ei jos!

Kalle Heiskanen

Kirjoittaja on Pohjalaisen

päätoimittaja