Terveisiä mattomankelin kammenvarresta!

KAHTENA VIIME kesänä olen huudellut tällä paikalla terveisiä tynnyristä, kun olen ollut jokakesäisellä mattopyykillä.


Enää ei tarvitse itseään tynnyriin ängetä, vaan nyt vihdoin Vaasassakin pääsee matot pesemään kuivanmaan matonpesupaikalla.

Kiitos siitä!VAIKKA KYLLÄ se kestikin. Vuosikausia kuivanmaan matonpesupaikkoja on ollut ympäri Suomea, jopa Seinäjoella ja Kuortaneenjärven rannalla, mutta Vaasan kaupunkiin sellainen näytti pitkään olevan ylivoimaisen hankala hankkia.

Syynä vitkutteluun oli milloin raha, milloin se, ettei osattu päättää pesupaikan sijaintia. Lisäksi kaupungin virkamiehet pallottelivat keskenään, kenen hoidettavaksi kuivanmaan matonpesupaikka kuuluu.

Mutta nyt on Vaasan ensimmäinen kuivanmaan matonpesupaikka käytössä siellä, minne se mielestäni kuuluukin eli Palosaaren sundissa. Siinä vieressähän on totuttu mattoja pesemään ponttoonilaiturin tynnyreistä kurkotellen.JOS JOKU ei vielä tiedä, mitä kuivanmaan matonpesupaikka tarkoittaa, niin kannattaa lähteä pienelle opintoretkelle sundiin.

Matonpesupaikka koostuu kuivalle maalle pystytetyistä pesualtaista, joita on sundissa kahdeksan, pieniä ja isoja, kapeille ja leveille matoille. Altaat on mitoitettu sopivalle korkeudelle niin, että mattoja voi pestä ja nostella seisaaltaan selkä suorassa.

Vesi pumpataan merestä pesualtaisiin putkea pitkin, ja altaat on liitetty kunnalliseen viemärijärjestelmään. Näin ei tule pesuainekuormitusta mereen.

Komeuden kruunaa mattomankeli, jokaisen matonpesijän paras ystävä.

Se on hyvin yksinkertainen keksintö: kaksi rullaa, joiden välistä puhdasta, märkää mattoa puristetaan kampea vääntämällä. Näin ylimääräinen vesi valuu pois ja maton kuivumisaika lyhenee huomattavasti.KUIVANMAAN MATONPESUPAIKAT ovat ekologisia ja ergonomisia. Luontoystävällistä on se, että mattolika ja pesuaine eivät enää valu merta saastuttamaan, vaan menevät asianmukaisesti Påttin vedenpuhdistamolle.

Pesijän kroppaa helpottaa se, ettei tarvitse kömpiä tynnyriin, jonne jalka-, selkä-, niska- ja hartiavaivoista kärsivien ynnä vanhusten on ollut hankala päästä.

Eikä mattoa huuhdellessa tarvitse henkensä kaupalla kurkottaa kauas, sen kun päästelee vettä letkusta päälle. Nopeaa ja kätevää!

Kun minulla on kokemusta kuivanmaan matonpesupaikoista myös muualta, sanoisin, että pari mokaa Palosaaren sundin rannassa olevaan pesupaikkaan on jäänyt.

Mutta ei hätää, ne voinee helposti korjata.ENSIMMÄINEN ON se, että sundissa mattomankeliin ei ole kytketty vesiletkua. Sellaiset ovat vain pesualtaissa.

Kun puhtaat matot pesun jälkeen kammetaan mankelin läpi, sen rulliin jää väkisinkin pientä nöyhtää ja langanpätkää. Sitten tulee seuraava pesijä puhtaaksihinkatun mattonsa kanssa ja katsoo, että ei hemmetti, tämä mankelihan on likainen.

Mattomankelin rullat saisi kätevästi huuhdeltua puhtaaksi jokaisen mankeloimisen jälkeen, kun mankeliin kytketyllä vesiletkulla huuhtelisi rullat samalla pyörittäen kampea.

Mankelin vesiletkusta on sekin hyöty, että sillä saa vielä kerran huuhdeltua mattoa mankelissa, jos kaikki pesuaine ei olekaan pesualtaalla huuhdellessa lähtenyt.TOINEN MOKA on se, että pesualtaalla laudat, joiden päällä matot pestään, on ruuvattu tai naulattu tiukasti liikkumattomiksi. Niiden päällä mattoa pestessä ainakin lyhyehkö pesijä joutuu kurkottelemaan niskansa ja hartiansa kipeiksi.

Olen aiemmin pessyt mattoja pesualtaissa, joiden laudat sai liikuteltua aivan altaan etureunaan kiinni, jolloin pesijän ei tarvinnut kurkotella harjalla huhkiessaan.

Joka tapauksessa, on aivan upeaa, että saimme nyt tämän ensimmäisen kuivanmaan matonpesupaikan Vaasaan!

Ensi vuoden kaupungin budjettiin voisi varata rahat toiselle samanlaiselle. Toivottavasti sen paikasta tai hoitovastuusta ei tarvitse pallotella yhtä monta vuotta kuin tästä ensimmäisestä.

ANNE LAURILA Kirjoittaja on Pohjalaisen toimittaja