Simon Kjaer

FC Midtjylland perusti vuonna 2004 Pohjoismaiden isoimman jalkapalloakatemian. Alkuvaiheessa heillä oli yksi iso ongelma eli kuinka saada houkuteltua lupaavimpia nuoria juuri heidän seuraansa.

Lupaavimmat pelaajat valitsivat luonnollisesti seuroja, joissa junioritoiminta oli jo vakiintunutta. Seuran piti tyytyä pelaajiin, jotka muut olivat jo kertaalleen hylänneet.

Kausi oli alkamassa ja kasassa oli 15 sopimuspelaajaa. Johto ja valmentajat alkoivat jo hieman huolestua, koska yksi pelaaja pitäisi vielä saada akatemiaan mukaan. Viimeinen ja kuudestoista pelaaja uuteen akatemiaan oli Simon Kjaer. Viime hetken pakkohankinta, mutta nyt oli ainakin riittävästi pelaajia.

Valmentajat ja kykyjenetsijät olivat nähneet hänen pelaavan monta kertaa. He olivat jo kertaalleen sanoneet, että kyvyt eivät vain riitä. Nyt Midtjyllandilla oli kuitenkin aika loppumassa ja jonkunhan heidän piti valita.

Olihan Kjaerin isä jo huoltajana seurassa, ja myös hyvin pidetty sellainen. FC Midtjylland allekirjoitti Simon Kjaerin kanssa loppujen lopuksi sopimuksen sillä ehdolla, että hän maksaa asumiskustannukset itse.

Kelataan vuosia eteenpäin. Simon Kjaer on nyt 26-vuotias ja pelaa Ranskan pääsarjassa Lillen joukkueessa. Hän on edustanut isoja seuroja kuten Roma, Wolfsburg ja Palermo. Hänellä on myös meriittilistalla Euroopan- ja maailmanmestaruuskisoja Tanskan paidassa.

Jos katsoo pelkästään hänen CV:tä, niin voi ajatella, että Kjaer on lahjakkuus yli muiden.

Kuusi kuukautta akatemian perustamisesta seuran johto järjesti palaverin, jossa valmentajat kirjoittivat paperille akatemian viisi lahjakkainta pelaajaa. Pelaajia, joihin he uskoivat eniten. Paperi piti laittaa kirjekuoreen ja kuori avattaisiin viiden vuoden kuluttua.

Kuinka moni Simon Kjaerin tuolloisista valmentajista oli rankannut hänet omalle top-5-listalleen? Nolla! Kahdeksan valmentajaa, jotka kaikki olivat suorittaneet korkeimmat jalkapallokoulutukset, eivätkä he nähneet Simon Kjaerin lahjakkuutta.

Kuinka yli sadan vuoden yhteisellä kokemuksella junioritoiminnasta voidaan olla näin väärässä? Kuinka monta Simon Kjaeriä on olemassa tälläkin hetkellä? Ajatus on hieman pelottava. Varsinkin, kun ottaa huomioon, että pelkkä yhteensattuma antoi Kjaerille paikan akatemiasta.

Ei millään pahalla omalle äidilleni, jolla ei ole minkäänlaista jalkapallotaustaa, mutta jopa hän olisi huomannut, että Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo olivat lahjakkaimpia omasta ikäryhmästään. On tottakai vaikeampaa nähdä Simon Kjaerin tyyppisiä lahjakkuuksia. Miksi juuri heihin pitäisi satsata?

Rasmus Ankersen kirjoittaa kirjassaan The Gold Mine Effect, kuinka monimutkaista on löytää lahjakkuuksia. Ankersen oli yksi valmentajista, joka oli perustamassa FC Midtjyllandin akatemiaa ja yksi heistä, joka ei nähnyt Simon Kjaerin lahjakkuutta.

Hän on kysynyt itseltään, kuinka oli mahdollista, että he eivät huomanneet, että heillä oli tuleva maajoukkuemies joukkueessaan.

Lahjakkuuden tunnistaminen ei ole helppoa. Ei todellakaan. Pelaajat ovat juniori-iässä eri kehitysvaiheessa ja hyvinkin eri kokoisia. Fyysisemmät jalkapalloilijat ovat usein askeleen edellä muita. Jotkut tarvitsevat enemmän aikaa.

Toivon sydämestäni, että olemme valmiita panostamaan kaikkiin yksilöihin. Liian nopea päätös voi tuhota monen jalkapallouran.

TIM SPARV

Kirjoittaja on Oravaisista lähtöisin oleva jalkapalloilija, joka pelaa ammatikseen Tanskassa

Kommentoi