Lakeuden kisat Seinäjoella

Moni entinen svullilainen hieraisi silmiään, kun Ilkassa ja Pohjalaisessa oli uutinen Lakeuden Kisoista. Onko Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu (PLU) suunnittelemassa Lakeuden suurkisojen järjestämistä?

Päivän aikana tuli muutama puhelinsoitto ja tutut kaduilla kommentoivat asiaa.

Tarkempi lukeminen kuitenkin paljasti, että Työväen Urheiluliitto (TUL) pitää liittokisansa Seinäjoella kesällä 2014. Kisojen tunnus on Lakeuden kisat.

Onnittelen TUL:n Pohjanmaan piiriä hienosta teosta. Lapsille ja nuorille tulee antaa elämyksiä yli lajirajojen.

Toivotaan, että Lakeuden kisojen järjestäminen aikaan saa piston PLU:n johdon sydämissä.

Vuonna 2018 tulee kuluneeksi 110 vuotta siitä, kun järjestäytynyt urheilutoiminta Vaasan piirinä Etelä-Pohjanmaalla alkoi.

Olisiko se oikea ajankohta suuren maakunnallisen urheilujuhlan järjestämiselle?

Lakeuden suurkisat oli SVUL:n Etelä-Pohjanmaan piirin tavaramerkki. Kisoja pidettiin viiden vuoden välein.

Lakeuden suurkisat keräsi tuhansia tyttöjä ja poikia kokemaan liikunnan ja urheilun riemua. Lakeuden suurkisat antoi elämyksiä ja muistoja, jotka säilyvät koko elämän.

Lakeuden suurkisojen myötä Etelä-Pohjanmaan tytöt ja pojat matkasivat Suomen suurkisoihin suurin joukoin. Oli kunnia-asia, että Suomen suurkisoissa SVUL:n Etelä-Pohjanmaan piirillä oli enemmän tyttöjä ja poikia kuin millään muulla piirillä.

Lakeuden suurkisat nostatti samalla maakuntahenkeä; antoi uskoa siihen, että täällä pärjätään.

Urheilun rakennemuutos sammutti Lakeuden suurkisojen ja Suomen suurkisojen liekit. Joskus tuntui siltä, että haluttiin jatkaa urheilutyötä ”puhtaalta pöydältä”.

Urheilun rakennemuutos 1990-luvun alkupuolella merkitsi yhteen hiileen puhaltamisen hiipumista. Lajit lähtivät omille teilleen kuin varpusparvi. Myös urheiluseurat olivat aluksi hukassa, kun niitä ei hyväksytty uusien maakunnallisten järjestöjen jäseniksi. Onneksi siinä suhteessa muutos tapahtui nopeasti.

Kun PLU:n hallitukselta on kysytty syytä siihen, miksi Lakeuden suurkisoja tai vastaavia suurtapahtumia, ei enää järjestetä, vastaus liittyy juuri lajiyhteistyön puutteeseen. Jokainen haluaa toimia omalla tahollaan.

Olisi jo aika etsiä enemmän yhteisöllisyyttä ja keskinäistä vuorovaikutusta.

Onhan PLU:lla toki paljon hyviä tapahtumia lapsille ja nuorille, kuten Sporttis-leiritoiminta.

Vuoden 1988 Lakeuden suurkisoissa Suomen lippua kantoi olympiavoittaja Juha Mieto. Pyysin Pauli Nevalaa kantamaan piirin lippua. Nevala kysyi, kuka kantaa Suomen lippua, ja kun vastasin, että Mieto, Nevalan kiinnostus lopahti.

Yli 7 000 tyttöä ja poikaa marssi Koulukatua keskusurheilukentälle Mietaan kantaman Suomen lipun vanavedessä. Miedon takana urheilupiirin lippua kantoi Arto Koivisto, olympiavoittaja hänkin. Suuret urheilujuhlat synnyttävät myös suuria tunteita!

PLU:n ja Pohjanmaan Urheilutoimittajat ry:n Urheilugaala on hyvä esimerkki yhteishengen luomisesta. Toivotaan, että juhlapöydissä 14.2. virisi keskustelu suuren urheilutapahtuman tarpeellisuudesta ja aikaansaamisesta.

ILMARI YLÄ-AUTIO

Kirjoittaja on seinäjokelainen lakimies ja liikuntaneuvos