Kolumni: Vaasan superkesästä on hyvä jatkaa

Vaasan seudulla on takanaan varsinainen superkesä. On ollut erilaisia festivaaleja, ruokatoria, konsertteja, taidetta, kesäteatteria, historiallinen maailmanluokan jalkapalloturnaus ja paljon muuta. Meidän leveysasteellamme epätyypillistä hellettä kuvastaa hyvin se, että yksi suoraan pohjoisen Afrikan harjoitusleiriltä tullut UEFA U19-kisoihin osallistunut joukkue, taisi olla Englanti, ei meinannut pystyä treenaamaan vanhassa Vaasassa, kuumuudesta johtuen.

Muitakin hauskoja juttuja kuuli kisojen aikana Uefan ja Palloliiton toimihenkilöiltä. Esimerkiksi Ukrainan joukkueenjohtaja oli antanut linja-auton kuljettajalle tiukat ohjeet siitä, että hänen joukkueensa ei istu bussissa, joka peruuttaa. Jos ja kun harjoituskentän parkkipaikalla käännyttiin, tyhjättiin aina bussi pelaajista muutamien metrien peruuttamisen ajaksi.

Vaasan ja Seinäjoen yhdessä järjestämä turnaus oli erittäin onnistunut. Kymmeniä tuhansia katsojia, miljoonia euroja seudun yrityksille, muutama uusi harjoituskenttä junioreille, tuntikaupalla näkyvyyttä Euroopassa ja Aasiassa ja paljon muuta jäi käteen. Kaikki joukkueet yöpyivät Vaasassa. Turnaus on esimerkki siitä, mitä saadaan aikaiseksi, kun investoidaan esimerkiksi uuteen stadioniin.

Ilman stadionia tuskin olisi ollut presidentin vierailuakaan kesällä 2016. Presidentti Niinistö toimi aikaisemmin Palloliiton puheenjohtajana, joten syksystä 2015 alkaen, ennen virallisen kutsun lähettämistä, oli helppo heittää muutama sana juuri uudesta Hietalahden stadionista sekä muun muassa kertoa terveisiä entisen Pallopiirimme puheenjohtaja Stig Nygårdilta, kun kävimme valiokuntien kanssa vierailulla Mäntyniemessä tai presidentin linnassa.

Myös UEFA U19-kisojen yhteydessä Vaasassa kävi paljon mielenkiintoisia vieraita. Mm. ulkoministeri Timo Soini kehui kovasti Vaasan dynaamista elinkeinoelämää sekä korkeakoulusektoria seuratessamme Suomi-Portugali-peliä. Nyt onkin tehtävä joka rintamalla täysillä töitä sen eteen, että Vaasassa jatkossa on vielä monipuolisempi elinkeinoelämä ja yhä vahvemmat korkeakouluyksiköt.

Kaupungin strategia ”Pohjolan Energiapääkaupunki” on noteerattu maailman myydyimmässä strategiakirjassa ”Exploring Strategy” ja käytetään jopa Oxfordin professorien puheissa esimerkkinä konferensseissa. Kaupungin päätös omalta osaltaan rahoittaa Wasa Stationin yhteyteen kongressi-, musiikki- ja sisäpalloilukokonaisuus tuleekin nähdä investointina nimenomaan maailmanluokan tapahtumien, ja sitä kautta kymmenien tuhansien uusien vieraiden, saamiseksi Vaasaan.

Kuntaliitosneuvottelujen onnistumisen lisäksi on aktiivisesti jatkettava muun muassa korkean rakentamisen edistämistä sekä rantojen ja merellisyyden monipuolista hyödyntämistä. Kaikki tämä on omiaan houkuttelemaan myös ulkopuolisia investointeja tutkimukseen ja kehitykseen, mikä on avainasemassa uusien työpaikkojen synnyttämisen ja huippulaadukkaiden julkisten palvelujen rahoittamisen kannalta.

Seudun seitsemän suurimman julkisesti kehitysvaiheessa olevan hankkeen arvo on yhteensä miljardi euroa, josta Vaasan kaupungin osuus on noin 150 miljoonaa.

Tarvitsemme lisää juuri tämän tyyppisiä innovatiivisia hankkeita ja strategisia kumppanuuksia, jossa kaupungin investoima euro poikii alueelle seitsenkertaisesti ulkopuolista rahoitusta. Strategisisssa ja elinkeinopoliittisissa hankkeissa yksimielinen Vaasan kaupunginvaltuusto näyttää omalta osaltaan, että katse ja suunta kehittämisessä on, Ukrainan futisjengin bussin tavoin, oltava vain ja ainoastaan tulevaisuudessa ja eteenpäin!

RKP:n kansanedustaja Vaasasta

Kommentoi