Kolumni: Vähennetään vääriä väitteitä

Kahta julkisuudessa jatkuvasti esitettyä väitettä en ole koskaan ymmärtänyt.

Ensinnäkin lähes kaikki asiantuntijat ja asianosaiset väittävät, että juuri heidän toimialalleen Suomi käyttää bruttokansantuotteesta vähemmän kuin muut vertailukelpoiset maat keskimäärin.

Toinen asiantuntijoiden ja asianosaisten väite on, että heidän sektorilleen jatkuvasti, vuosikymmenestä toiseen, on kohdistettu vain leikkauksia.

Oikeasti nämä väitteet ovat pääosin vääriä.

Olen seurannut yhteiskunnallista keskustelua tiiviisti 1970-luvun lopulta ja vieläkään en ole törmännyt yhteenkään asiantuntijaan, joka olisi myöntänyt, että hänelle rakkaaseen sektoriin Suomessa käytetään bruttokansantuotteesta suurempi osa kuin muissa maissa käytetään.

Päinvastaista kaikki kyllä väittävät.

Mutta miten voi ylipäätään olla mahdollista se, että Suomessa bruttokansantuotteesta käytetään kaikkiin asioihin pienempi suhteellinen osa kuin muissa maissa käytetään. Mahdollista se ei olekaan.

Joihinkin asioihin meillä käytetään suurempi osa bruttokansantuotteesta kuin muissa maissa.

Odotan suurella mielenkiinnolla voisiko joku taho tunnustaa, että heidän sektorilleen käytetään enemmän kuin keskimäärin muissa maissa. Esitän jo etukäteen korkean kunniamerkin myöntämistä tälle rohkealle taholle.

Kun on vuosikymmenet kuullut jatkuvaa valitusta siitä, että aina leikataan ja leikataan, niin on pakko miettiä kuinka hyvin meillä asiat ennen vanhaan olivat, kun jatkuvasta leikkaamisesta huolimatta moniin asioihin voidaan vieläkin käyttää paljon rahaa.

Monet palvelut ja tulonsiirrot ovat tälläkin hetkellä aika hyvät.

Julkisesta keskustelusta päätellen meillä on sitten 1970-luvun lopun kaikesta vain leikattu. Tästä ei voi siis vetää kuin sen johtopäätöksen 1970-luvulla kaikki oli paremmin kuin nyt.

Tuolloin eläkkeet olivat muhkeat, lasten päivähoito lähes täydellistä, puolustusvoimien määrärahat huikeat ja koululuokkien ryhmäkoot erittäin pienet.

Näin ei kuitenkaan oikeasti tuolloin tainnut olla.

Mutta jos vain julkisuutta seuraa, on monilla aloilla tapahtunut myönteinen kehitys jäänyt täysin huomaamatta. Julkisuudessa kun on keskitytty vain leikkauksista valittamiseen.

Talouden resurssit ovat nyt ja jatkossakin rajalliset. Karsia pitää, mutta kyllä joihinkin tärkeisiin asioihin pitää suunnata nykyistä enemmän voimavaroja.

Jotta päätöksentekijät pystyisivät järkevästi päätöksiään tekemään, tarvitaan analyyttistä ja oikeita tutkimustietoja ja vähemmän vääriä väitteitä.

ILKKA OKSALA
Vastuualueen johtaja Elinkeinoelämän keskusliitossa

Kommentoi